Propagandának minősítette Putyin beszédét Orbán szövetségese

Propagandának minősítette Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kedden Kijevben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az orosz parlament két házához intézett évértékelő beszédét.

2023. február 21., 20:33

Szerző:

„Kicsit abban reménykedtem, hogy mást fog mondani (Putyin), hogy valami előrelépés történik. De propaganda volt” – jelentette ki Meloni a Kijev melletti Irpiny településen tett látogatása során. 

Meloni vonattal érkezett az ukrán fővárosba Lengyelországból. Ellátogatott a Kijev melletti Bucsa és Irpiny településekre, ahol tavaly tavasszal ukrán civileket mészároltak le. Az olasz kormányfőt Bucsában körbevezették egy helyi templomban, ahol a városban meggyilkolt civil áldozatokról készült fotókat állítottak ki. Irpinyben Meloni segélyeket osztott a helyieknek. 

A nap folyamán az olasz miniszterelnök Volodimir Zelenszkij elnökkel is tárgyalt. A megbeszélést követően Meloni úgy fogalmazott, hogy nincs terítéken olasz katonai repülőgépek átadása Ukrajnának, Róma ugyanakkor fontolgatja további légvédelmi rendszerek küldését a francia-olasz fejlesztésű SAMP/T-MAMBA rakétákon kívül. 

Meloni egyben hangsúlyozta, hogy Ukrajna megadása nem hozhat valódi békét. Mint mondta, Kijev veresége más európai országok elleni támadások veszélyével járhat, és további támogatást ígért Ukrajnának. Hozzátette: Olaszország azt tervezi, hogy áprilisban nemzetközi konferenciát rendez Ukrajna újjáépítésére.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az Atreju nevű rendezvényen, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.