Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztást

Peter Pellegrini, a szlovák nacionalista-baloldali kormány jelöltje, győzött az ország elnökválasztásán.

2024. április 7., 12:40

Szerző:

Kiemelkedő választási részvétel mellett Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját, így június 15-től ő lesz Szlovákia új államfője - jelentette be a választás hivatalos végeredményét az állami választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Győzelmi beszédében a magyaroknak is megköszönte a támogatást – írja az Euronews. „Olyan elnök leszek, aki mindent megtesz, amit szükséges azért, hogy támogassa a kormány erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Szlovákiában az emberek életminősége jobb és biztonságosabb legyen. Mindent megteszek azért, hogy Szlovákia, akár tetszik ez valakinek, akár nem, mindig a béke oldalán legyen, és ne a háborúén. Akár kritizálnak ezért, akár nem” – nyilatkozta Pellegrini.

Az eredményvárón Robert Fico kormányfő arról beszélt, hogy ha valóban egyfajta népszavazás volt az elnökválasztás, akkor az emberek szerint jó irányba halad most Szlovákia.

Szijjártó Péter gratulált Peter Pellegrininek 

Peter Pellegrini a nyolc szlovákiai megye közül hétben tudott győzni, Ivan Korcok a két legnagyobb városban, Pozsonyban és Kassán, illetve Pozsony megyében szerzett több voksot. Peter Pellegrini a magyarok lakta járásokban is győzött, rendszerint kiemelkedő eredménnyel. A választási részvétel Pozsony megyében volt a legmagasabb, meghaladta a 70 százalékot, a legalacsonyabb pedig Kassa megyében, ahol 52 százalékos volt. Öt szabálysértést jegyzőkönyvezett, és 19 panaszt vizsgált a rendőrség az elnökválasztás második fordulójában. Komolyabb rendbontás nem történt – írja a Bumm.sk

Peter Pellegrin 1975-ben Besztercebányán született. A helyi Bél Mátyás egyetemen, illetve a kassai Műszaki Egyetem közgazdasági karán végzett. Először 2006-ban, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) listáján került be képviselőként a pozsonyi törvényhozásba. Később - Robert Fico kormányaiban - pénzügyi államtitkár, illetve oktatási miniszter, a 2016-os választásokat követően pedig miniszterelnök-helyettes volt. Peter Pellegrini 2018 és 2020 között - miután Robert Fico távozni kényszerült a miniszterelnöki székből - a kormányfői tisztséget is betöltötte. 2020-ban az Irányból kilépve saját pártot alapított Hang (Hlas) néven, pártja a tavaly őszi parlamenti választásokat követően lett a jelenlegi hárompárti kormánykoalíció része, amelynek parlamenti képviselői Pellegrinit a törvényhozás elnökének választották.

(Kiemelt képünkön: Peter Pellegrini elnökjelölt (balra) és Robert Fico szlovák miniszterelnök (jobbra) beszélget újságírókkal, miután bejelentették Pellegrini győzelmét a szlovák elnökválasztás második fordulójában 2024. április 6-án Pozsonyban. Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP)