Példátlannak minősítette Vlagyimir Putyin az oroszországi természeti csapácsokat

Északon egy Svájc méretű területen lángol a növényzet, délen árvizek tombolnak. 

2021. augusztus 14., 18:30

Szerző:

Példátlannak nevezte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök az országot sújtó természeti katasztrófákat az Interfax hírügykönségnek jelentése szerint. Az orosz államfő kiemelte, hogy a hatóságoknak az érintett térségekben készen kell állniuk arra, hogy vészhelyzet esetén biztonságba helyezzék az embereket.

"Az első számú feladat az emberek életének, egészségének és tulajdonának védelme" – szögezte le Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő az erdőtüzekkel összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a füst veszélyt jelent az idős és beteg emberekre, és minimálisra kell csökkenteni a klíma szempontjából is fontos tajgában és erdőkben keletkező károkat. Továbbá tervet kell készíteni az elpusztult vagy megrongálódott házak újjáépítésére.

Az orosz erdészeti hatóságok adatai szerint szombaton 252 helyen égett az erdő, összesen 4,2 millió hektárnyi területen, ami nagyjából Svájc egész területének felel meg. A legtöbb erdőtüzet Jakutföldről jelentették, az ország keleti részéből, Szibériából. Az erdőtüzek mellett az ország déli részét, a Fekete-tenger partvidékét pedig heves esőzések miatti árvizek sújtják. Hasonló természeti csapások Oroszország keleti részében is voltak.

"Ez ismét azt mutatja, hogy milyen fontos, hogy internzíven és rendszerszinten foglalkozzunk a klímakérdéssel" – jelentette ki Putyin, aki egyúttal közölte, hogy országa jelentősen csökkenteni fogja az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Volt azonban már példa sokkal nagyobb méretű tűzre is Szibériában. 250 millió évvel ezelőtt, a földtörténeti perm időszak végén annyi ideig és akkora területen lángolt a növényzet, emiatt pedig annyi szén-dioxid került a légkörbe, hogy részben ennek köszönhetően a földi élőlények mintegy kétharmada kipusztult.

(Kiemelt kép: MTI I EPA I Kreml I Szputnyik I Pool I Alekszej Druzsinyin)