Oroszország visszavonhatja Átfogó Atomcsend Szerződést

Múlt héten a Kreml kijelentette, Oroszország megvizsgálhatja az Átfogó Atomcsend Szerződés (CTBT) ratifikációjának visszavonását. Az orosz Duma tanács – az orosz parlament alsóháza – ma készül megvitatni a kérdést. 

2023. október 9., 10:20

Szerző:

Az Átfogó Atomcsend Szerződést 187 ország írta alá, 178 pedig ratifikálta, de addig nem léphet hatályba, amíg nyolc, még nem ratifikált ország nem írta alá és nem ratifikálta. Kína, Egyiptom, Irán és Izrael aláírta, de nem ratifikálta. Észak-Korea, India és Pakisztán nem írta alá. 

Múlt héten Moszkva jelezte, hogy újra megvitatják az egyezményt, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok aláírta, de nem ratifikálta. Azonban 1992 óta moratóriumot tart fenn a nukleáris fegyverek kísérleti robbantására vonatkozóan, amelyet állítása szerint nem tervez felhagyni – teszi hozzá a Guardian

Az USA szerint a ratifikáció visszavonásával Moszkva növelni akarja a nyomást Washingtonra és szövetségeseire, hogy állítsák le az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat és egyéb segélyeket.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök kilátásba helyezte a nukleáris kísérletek folytatását, ami aggodalmat keltett az Oroszország, az USA és Kína közötti új nukleáris fegyverkezési verseny kialakulását illetően.

(Kiemelt képünk illusztráció: hivatalos külföldi márkájú járművek az orosz Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) előtt Moszkva központjában 2023. szeptember 19-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)