Óriási bajban az orosz hadsereg: körbezárták őket

Tovább folytatódott az ukrán hadsereg előrenyomulása a kelet-ukrajnai Liman városa felé, ahol a lassan bezáruló körgyűrűbe több ezer orosz katona szorulhat be.

2022. október 1., 12:43

Szerző:

Felvonták Ukrajna nemzeti zászlaját azok az egységek, amelyek már szombaton délelőtt átlépték Liman városának határát Kelet-Ukrajnában – számolt be a Guardian helyi információk alapján. A várost még szeptember 30-án kezdték el az ukrán csapatok bekeríteni, ott az Oroszország által nemrég önkényesen annektált Luhanszki „Népköztársaság” és egy orosz vegyes hadosztály katonái harapófogóba kerültek.

Pénteken este az oroszok többször is megkísérelték a körgyűrűből való kitörést, ezek a hadműveletek azonban – úgy tűnik – sikertelennek bizonyultak, a várost pedig az ukrán hadsereg ostrom alá vette.

Szerhii Cserevati, az ukrán keleti haderők sajtószóvivője úgy fogalmazott, a város bevétele kifejezetten nagy fontossággal bír és fontos eleme „Kelet-Ukrajna felszabadításának”. Szerhii Hajdaj, Luhanszk régió emigráns ukrán kormányzója pedig arról írt, értesülései szerint a Limanban beszorult 5000 orosz katona kérelmezte Moszkvánál, hogy feladhassa magát, azonban elutasító választ kaptak.

Hajdaj információit független forrásból még nem erősítették meg.

(Kiemelt kép: Ukrán katonák egy Liman előtti lövészárokban. Fotó: Yasuyoshi CHIBA / AFP)

Letette az orosz állampolgársági esküt, és megkapta új személyi igazolványát Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező, Oroszországba menekült amerikai informatikus – jelentette ki a férfi ügyvédje, Anatolij Kucserena pénteken a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.