Oroszország kiutasítja a lett nagykövetet

A lett nagykövet kiutasítása válasz Oroszország részéről.

2023. január 27., 18:58

Szerző:

Az orosz külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy kiutasítja Lettország nagykövetét, válaszul arra, hogy Rigából kiutasították az orosz nagykövetet. A lett nagykövetnek két héten belül kell elhagynia az országot.

A külügyminisztérium közölte: bekérették a lett ügyvivőt, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy Riga csökkenti a diplomáciai kapcsolatok szintjét Oroszországgal.

Lettország hétfőn jelentette be, hogy a szomszédos Észtországgal való szolidaritás jegyében szintén kiutasítja az orosz nagykövetet, ez váltotta ki az orosz válaszlépést.

Közleményében az orosz külügyminisztérium hangoztatta, hogy a balti államok szolidaritása szerinte „teljes oroszgyűlölet és Oroszország elleni ellenséges lépések kezdeményezésére irányuló szándék, amelyet az Egyesült Államok és egyes más, Moszkvával szemben barátságtalan államok bátorítanak”.

A moszkvai külügyminisztérium bírálta azokat az intézkedéseket is, amelyek szerinte Lettországban az orosz nyelv használatának korlátozására irányulnak, valamint a szovjet időkből származó emlékművek és kultúra lerombolását. Lettországban nagy létszámú orosz kisebbség él.

A három balti ország - Észtország, Lettország és Litvánia – valaha a Szovjetunió része volt, jelenleg NATO-tagállam és határozottan támogatja több nyugati harckocsi küldését Ukrajnának az orosz erőkkel folytatott harcához.

Litvánia tavaly áprilisban utasította ki az orosz nagykövetet és csökkentette a saját diplomáciai képviseletének szintjét Moszkvában.

(Kiemelt kép: A havas moszkvai Vörös téren egy férfi, a háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház (k) és a Szpasszkij-torony (j2) 2021. február 15-én. MTI/AP/ifj. Alekszandr Zemljanyicsenko)