Irán és Oroszország tovább komáznak egymással

A szállítási folyosók és a kereskedelmi útvonalak szempontjából is áttörést ért el Iránnal való együttműködésében a háborúzó Oroszország.

2023. augusztus 8., 20:19

Szerző:

Oroszország és Irán katonai együttműködése teljesen törvényes, és ellenségeik kívánsága ellenére is folytatódni fog - jelentette ki kedden Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Az Iszlám Köztársaságban hivatalos látogatáson tartózkodó Rjabkovot a Fársz félhivatalos iráni hírügynökség idézte.

„Jogunk van kiszélesíteni katonai kooperációnkat, és a két ország katonai hatóságai szorosan együttműködnek egymással” - húzta alá az orosz diplomata.

Mint mondta, Irán és Oroszország kapcsolatai sok területen fejlődnek, mindamellett „a két államnak még többet kell együttműködnie”.

Hozzátette, hogy előrelépést értek el egyebek között a szállítási folyosók és a kereskedelmi tarifák feloldása terén is.

Rjabkov közölte, hogy hivatali partnerével, Ali Bagerivel folytatott megbeszélésein megvitatták az iráni atomprogrammal összefüggő kérdéseket, valamint Irán BRICS-tagságának kérdését is.

„Eljön az idő, és Irán a BRICS teljes jogú tagja lesz” - hangsúlyozta a külügyminiszter-helyettes a jelenleg Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló országcsoportra utalva. Hozzáfűzte, hogy az új tagok felvételével kapcsolatos eljárási kérdéseket a szervezet augusztus 22-24-i johannesburgi csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik iráni kollégájával, Ebrahim Raiszival 2022. szeptember 15-én. Fotó: Alekszandr Demjancsuk / SPUTNIK / AFP)

Tegnap 20:27

Ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt – közölte a pristinai belügyminisztérium.