Oroszország India felé kacsintgat

Oroszország szabadkereskedelmi egyezményt szeretne kötni Indiával – közölte hétfőn Gyenyisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes Újdelhiben az Orosz-indiai Üzleti Párbeszéd konferencián. Mint mondta, a felek jelenleg a beruházások támogatásáról és védelméről szóló megállapodáson dolgoznak.

2023. április 18., 07:33

Szerző:

Az ANI indiai hírügynökség beszámolója szerint Manturov arról is beszélt: fontos lenne a légi összeköttetést is kiszélesíteni, ezzel biztosítva a rendszeres kapcsolattartást kereskedelmi küldöttségek útján és a turizmusban. 

Az orosz miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: Moszkva nem akarja magát elszigetelni a világtól, ezért továbbra is együttműködne olyan partnerekkel, mint India. 

India, amely hamarosan a világ legnépesebb országa lesz, semleges álláspontot foglal el az ukrajnai háborúval kapcsolatban, nem alkalmazza a Moszkvával szemben bevezetett nyugati szankciókat, és a konfliktus tárgyalásos rendezését szorgalmazza. 

Újdelhi egyaránt jó kapcsolatokat tart fenn a nyugati államokkal, illetve Oroszországgal, amelytől haditechnikát és az ukrajnai háború kezdete óta kedvezményes áron olajat vásárol. 

Olaf Scholz német kancellár az idén Újdelhiben tett látogatása során szintén a szabadkereskedelmi tárgyalások felgyorsítását szorgalmazta India és az EU között.

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök a tizenhét ország - köztük Kína, India, Brazília és Dél-Afrika - vezetőit tömörítő BRICS Plus virtuális csúcstalálkozón a Moszkva melletti Novo-Ogarevo állami rezidencián 2022. június 24-én. Fotó: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.