Magas rangú orosz tábornokkal végeztek ukrán deszantosok

Az ukrán hadsereg lelőtte Kanamat Botasev vezérőrnagy vadászgépét. 

2022. május 25., 06:47

Szerző:

„Valószínűleg” megöltek egy orosz tábornokot ukrán ejtőernyősök – közölte az ország hadserege. Valószínűleg életét vesztette Kanamat Botasev vezérőrnagy, miután ukrán csapatok lelőtték az általa vezetett repülőgépet – tették hozzá. A 63 éves férfi lenne a legmagasabb rangú vadászpilóta, aki az ukrajnai háborúban halt meg, írja az Index. 

 A BBC Russia beszámolója szerint Botasev korábban nyugdíjba vonult, és már egy évtizede nem vett részt a különböző katonai műveletekben. Egyelőre nem világos, hogy miért ült vissza egy Szu-25-ös orosz repülőgép pilótafülkéjébe, az orosz hadiipar emblematikus termékébe. Az ukrán hatóságok a repülőgép roncsáról készült felvétel kíséretében jelentették be Botasev halálát. 

 A Sukhoi Su-25 Grach egy szubszonikus, együléses, kétmotoros sugárhajtású repülőgép, amelyet a Szovjetunióban fejlesztett ki Szuhoj. A szovjet szárazföldi erők közvetlen légi támogatására tervezték. Az első prototípus első repülését 1975. február 22-én végezte el, írják. 

(Kiemelt kép: Szuhoj Szu-25-ös vadászgépek vesznek részt a fehérorosz-orosz közös hadgyakorlaton a fehéroroszországi Obuz-Lesnovszkij gyakorlótéren. Evgeny Odinokov / Sputnik / AFP)

09:11

Több ország vezetője máris gratulált Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfőnek az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában aratott győzelméhez, köztük Biden, Orbán Viktor és Putyin is.