Nem létező ország bírósága ítélheti el az ukrán hadifoglyokat

Bíróság elé állítják az Azovsztal fogságba esett védőit.

2022. május 24., 14:38

Szerző:

Az azovsztáli hadifoglyokat a szeparatista „Donyecki Népköztársaság” törvényszéke állítja bíróság elé – állítja az Interfax hírügynökség. Amint a Telex írja: más forrásból meg nem erősített hírek szerint az Azovsztál területén elfogott összes hadifogoly a szeparatisták által kikiáltott „Donyecki Népköztársaságban” van. 

Denis Pusilin, az donyecki oroszbarát szeparatisták vezetője állítólag azt mondta, hogy az Azovsztal acélgyár minden hadifoglyát a saját törvényszéke fogja bíróság elé állítani. Elmondása szerint „a törvényszék alapszabálya jelenleg kidolgozás alatt áll”, emellett egy nemzetközi bíróságot is szerveznek, valószínűleg azért, mert a foglyok között külföldi állampolgárok is lehetnek.

Az Interfax a hadifoglyokkal kapcsolatban még megjegyezte, hogy Oroszország nem zárja ki egy fogolycsere lehetőségét, amelybe az azovsztáli fegyvereseket is bevonnák.

(Kiemelt kép: Katonák sétálnak Mariupolban, háttérben az Azovsztal acélmű, 2022. április 22-én. Fotó: Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)