Újabb orosz offenzíva közeleg?

Újabb Ukrajna elleni orosz offenzívára számít Washington a téli hónapokban.

2023. december 2., 19:37

Szerző:

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint ahogy tavaly, idén is a fűtés és az áram elvágásával akarják majd megtörni az ukrán emberek ellenállását. Eközben az orosz védelmi miniszter szerint a nyugati fegyverek és a teljes mozgósítás sem javított Ukrajna helyzetén a csatatereken – írja az atv.hu.

Az ukrajnai harcok állásáról az orosz védelmi miniszter adott tájékoztatást.

„Az ukrajnai teljes mozgósítás, a nyugati fegyverek és az ukrajnai tartalékosok bevetése sem változtatott jelentősen a helyzeten a csatatéren, hanem csak további emberveszteséghez vezettek az ukrán hadsereg számára. De az orosz erők hatékony és erős csapásokat mértek az ukrán hadseregre”

–állítja Szergej Sojgu.

Az Egyesült Államok azt ígérte, hogy segít Ukrajnának felkészülni a várható téli orosz offenzívára.

„Oroszországnak az volt a célja, hogy az év leghidegebb időszakában elpusztítsa az ukrajnai energia infrastruktúrát, hogy elvágja az ukrán emberektől a fűtést és az áramot. Ezzel próbálták megtörni az ukrán embereket, de kudarcot vallottak. Ahogy egy újabb télbe megyünk, arra számítunk, hogy Oroszország visszatér ehhez a kegyetlen taktikához” – vélte az amerikai nemzetbiztonsági szóvivő.

(Kiemelt kép: Orosz katonák Ukrajna déli részén. Fotó: Alekszej Maisev/SzputnyikA/AFP)

 

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.