Béketárgyalások kezdődhettek Ukrajna és Oroszország között titokban

Kulcsfontosságú kérdésekben tárgyalhat egymással Oroszország és Ukrajna a lassan két éve zajló háború rendezésével összefüggésben. Legalábbis erről ír egy neves amerikai újságíró egy nemrég megjelent cikkében, több magas rangú személyre hivatkozva.

2023. december 2., 08:33

Szerző:

December 1-jén jelent meg az a cikk a Substack nevű oldalon, amelyet Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró jegyez. A szerző ebben magas rangú amerikai források alapján azt írja, hogy Oroszország és Ukrajna jelenleg egy lehetséges békéről tárgyalhat, titokban. Hersh forrásként egy olyan amerikai üzletemberre hivatkozik, aki hosszú időn keresztül magas szinten foglalkozott Ukrajnát érintő diplomáciai és katonai kérdésekkel az amerikai kormányban. Ugyanakkor továbbra is sok kérdés vetődik fel a lehetséges tűzszünet, illetve a lassan két éve zajló konfliktus rendezését illetően– írja az Index.

Seymour Hersh cikkében azt is állítja, hogy Oroszország és Ukrajna között egyetértés van abban, hogy a háború fenntartása „logikátlan”, Vlagyimir Putyin pedig egy olyan megállapodással lenne elégedett, amely a béketárgyalások befejezése után az állomásozó csapatok tartózkodásától függően rögzítené a határokat. A Pulitzer-díjas szerző egy tárgyalásokon részt vevő amerikai tisztviselőt is idéz, aki úgy fogalmaz: „Ez nem egy hirtelen jött esemény volt. Zaluzsnyij ezt gondosan megtervezte. Az üzenet az volt, hogy a háborúnak vége, és mi ki akarunk szállni. A további eszkaláció ugyanis csak tönkretenné Ukrajna következő nemzedékét”.

Seymour Hersh megjegyzi, hogy a Joe Biden vezette amerikai kormány határozottan ellenzi a békemegállapodást, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont egyfajta „jokernek” számít. Ráadásul Hersh információi szerint utóbbinak azt mondták, hogy a problémát a katonák között kell megoldani, a tárgyalás pedig velük vagy nélkülük, de biztosan folytatódik.

(Kiemelt képünk illusztráció: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök. Fotó: Mandel NGAN, Pavel Bednyakov / AFP / SPUTNIK)