Kereskedelmi hajóra nyitott tüzet egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren – VIDEO

Figyelmeztető lövéseket adott le egy orosz hadihajó vasárnap egy Palau-i zászló alatt hajózó teherhajóra a Fekete-tenger délnyugati részén.

2023. augusztus 14., 10:09

Szerző:

Mióta Oroszország kilépett az ENSZ és Törökország által közvetített nemzetközi gabonaszállítási egyezményből, ez az első alkalom, hogy nem ukrán felségjelzésű hajót fegyverrel fenyegettek – írja a 24.hu.

A teherhajó kapitánya nem reagált a felszólításra, hogy álljon meg a tiltott áruk szállításra vonatkozó ellenőrzés céljából – indokolta a fellépést az orosz védelmi minisztérium a Telegramon. Az orosz hadihajóról automata kézifegyverekből adtak le figyelmeztető lövéseket, hogy a hajót megállásra kényszerítsék – ismertette a körülményeket a közlemény. A hajó ezután megállt, és lehetővé tették az ellenőrzőcsoport felszállását.

A hajó Palau zászlaja alatt közlekedett.

(Kiemelt képünk: Admiral Gorskov orosz fregatt. Forrás:MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

18:12

Kaució bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottságnál az ukrán gabonaszállításokkal kapcsolatban a négy visegrádi ország, Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – jelentette be Marek Vyborny cseh mezőgazdasági miniszter kedden.

16:24

A szlovákiai választási kampányban terjesztett álhírek miatt az Európai Bizottság súlyos pénzbüntetéssel sújthatja mindkét népszerű közösségi felületet. A digitális szolgáltatásokról szóló új uniós törvény alapján ugyanis a techcégeknek már szigorúbban kellene szűrniük a platformjaikon terjedő dezinformációkat.