Orosz hadihajók bukkantak fel Tajvan közelében

A két orosz fregattot japán repülőgépek és hadihajók követik, egyelőre nem tudni, mi a szándékuk.

2023. július 1., 09:23

Szerző:

Két orosz hadihajót észleltek Tajvan és a japán Okinava-szigetek közelében az elmúlt négy napban – jelentette be a japán védelmi minisztérium pénteken éjjel, miután Tajvan már a hét során hasonló bejelentést tett.

A tajvani védelmi tárca kedden azt közölte: két orosz fregattot látott a sziget keleti partjainál, válaszul repülőgépet és hajókat küldött az ellenőrzésükre. Tokió júniusban kijelentette, hogy a japán területek közelében zajló folyamatos orosz katonai tevékenység, beleértve a kínai hadsereggel folytatott közös hadgyakorlatokat is, komoly aggodalomra adnak okot a japán nemzetbiztonság szempontjából.

Japán és Tajvan csatlakozott az Egyesült Államokhoz és szövetségeseihez, amelyek széleskörű büntetőintézkedéseket léptettek életbe Oroszországgal szemben, miután Moszkva 2022. február 24-én háborút indított Ukrajna ellen.

A japán védelmi tárca tájékoztatása szerint két Sztereguszcsij típusú fregattot észleltek kedd reggel, 70 kilométerre délnyugatra a japán Jonaguni-szigettől, Okinava prefektúrában található Tajvan közelében. Az orosz hadihajók fel-alá haladtak a Jonaguni és Tajvan közötti vizeken, majd keleti irányba fordultak, és pénteken a Mijako- és Okinava-szigetek közötti vizeken tűntek fel - közölte a japán minisztérium közleménye, hozzátéve, hogy Tokió két japán hadihajót küldött ki az orosz hadihajók nyomon követésére.

Az Interfax orosz hírügynökség kedden jelentette, hogy az orosz csendes-óceáni flotta több hajója is a Fülöp-szigetektől észak-keletre található Filippínó-tenger déli részén hajt végre hosszú távú tengeri manővereket.

(Képünk illusztráció, orosz hadihajó. Fotó: Li Yun / XINHUA / Xinhua az AFP)

 

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.