Őrizetbe vettek kilenc rendőrt Mexikóban egy eltűnési üggyel összefüggésben

Őrizetbe vettek kilenc rendőrt a dél-mexikói Guerrero szövetségi államban azzal a gyanúval, hogy közük lehet annak a 43 főiskolai diáknak az eltűnéséhez, akinek 2014 szeptemberében veszett nyoma, jelentette be helyi idő szerint szerdán a rendőrség.

2023. március 23., 11:36

Szerző:

Guerrero állam hét, illetve Iguala város két rendőréről van szó. További részleteket a hatóságok nem közöltek. Az ayotzinapai tanítóképző főiskola 43 diákja 2014. szeptember 26-án éjjel tűnt el Igualában, ahol a diákok - az első hivatalos vizsgálat szerint - buszokat zsákmányoltak, amelyekkel egy tüntetésre akartak utazni. A rendőrök több buszt megállítottak, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei - máig tisztázatlan okokból - meggyilkolták őket, a holttesteket elégették egy szeméttelepen. Csak három eltűnt fiatal maradványait tudták a hatóságok azonosítani.

Egy későbbi, 2022 augusztusában lezárt vizsgálat azonban arra a megállapításra jutott, hogy a közelben állomásozó katonáknak is felelőssége lehetett a bűntényben. Egy mexikói bíróság a vizsgálat eredményei nyomán akkor elrendelte számos rendőr és katonatiszt őrizetbe vételét az ügyben, és kérte Izraeltől Tomas Zeron, a mexikói bűnügyi nyomozóhivatal egykori vezetőjének kiadatását is, akit azzal gyanúsítanak, hogy bizonyítékokat hamisított.

(Fotó: Shutterstock)

2024. április 24., 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.