Orbán Viktor összefogott a lengyel miniszterelnökkel

Meg akarják védeni az unió értékeit.

2021. július 2., 17:12

Szerző:

Az Európai Unió (EU) tagországai tíz pártja, többek között a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) vezetői pénteken fővárosaikban egy időben közös nyilatkozatot írtak alá Európa jövőjéről, amelyben kiállnak az EU eszméje mellett, de elutasítják az európai szuperállamot – közölte Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke Varsóban.

A dokumentumot azért fogalmazták meg, mert megkezdődött az Európa jövőjéről szóló konferencia. A politikus hozzátette, szerinte ennek céljai és struktúrái nem világosak, és olyan folyamatok elmélyítéséről van szó, amelyek nem az EU fejlesztését szolgálják, hanem tartós válságot idéznek elő. Ahogyan fogalmaz, olyan jelenségeket, amelyeknek nincs közük az alapítók elgondolásához, egy szuperállamhoz, kulturális forradalomhoz vezetnek, melynek célja az eddigi társadalmi struktúrák lerombolása.

A közös nyilatkozatban rögzített kezdeményezés támogatást jelent mindazoknak, akik meg akarják őrizni az európai hagyományt, az európai nemzeteket, ezek sokszínűségét, és folytatni akarják az eddigi együttműködést, megőrizni a szabad mozgást, de az egyéni szabadságokat és jogokat, a demokrácia jogát is – tette hozzá a PiS elnöke.

(Kiemelt kép: Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke az aláírt nyilatkozatot mutatja be Varsóban, 2021. július 2-án. Fotó: PiS Facebook-oldala)

A politikai folytonosság üzenetével alakult meg az újraválasztott Emmanuel Macron francia elnök új kormányzata pénteken: több kulcsposzton maradt az eddigi tárcavezető; a legfontosabb változás a külügyi és a védelmi minisztérium élén történt.

Szándékos félretájékoztatásnak nevezte pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter Törökország azon vádjait, hogy az immáron NATO-tagságra pályázó Svédország és Finnország támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).