Ultrakatolikus szervezet ülésén járt Orbán Viktor a híres portugál zarándokhelyen

2019. augusztus 26., 08:23

Szerző:

Orbán Viktor a Nemzetközi Katolikus Törvényhozók Hálózatának (ICLN) rendezvényén Fátimában járt – számolt be a portugál sajtó nyomán a hvg.hu.

A 2010-ben alapított, független ICLN célja a gyakorló katolikusok és a politikusok közötti híd megteremtése és a keresztény értékek hangsúlyosabbá tétele a politikai életben. A szervezet tagjai minden évben egy négynapos gyűlésen találkoznak Fátimában. 

Orbán Viktor mellett több szélsőjobboldali politikus is tiszteletét tette az eseményen, többek között ott volt Mick Mulvaney, Donald Trump kabinetfőnöke, Bécs érseke, a szíriai katolikus és ortodox egy ház vezetője és a hongkongi püspök is.

Az ICLN működését a Vatikán nem nézi jó szemmel, Ferenc pápa szerint a szélsőséges világi szemlélettel szemben nem a fundamentalista vallásosság a megfelelő út. A világi relativizmus és a vallási radikalizmus is álvallásos radikalizmus –  idézi Ferenc pápa egy évvel ezelőtti kijelentését a Sábado című lap, amely megjegyzi, hogy Orbán Viktor  pártját felfüggesztették az Európai Néppártban, a miniszterelnök pedig a bevándorlásellenes politikáján túl a demokratikus intézményrendszert és a jogállamiságot korlátozó intézkedéseiről ismerik.

Orbán Viktor egyébként református.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.