Charles Michel kemény választ adott Orbán Viktor „békemissziós” tevékenységére

Charles Michel nyomatékosan figyelmezteti a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az Unió nemzetközi színtéren való képviseletében, és nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az Unió nevében fellépjen.

2024. július 17., 15:21

Szerző:

Az Európai Tanács elnöke válaszolt a magyar kormányfőnek, aki „békemisszión” járt a közelmúltban és uniós partnereinek írt levélben szorgalmazta az ukrán háború diplomáciai megoldását – írja a Népszava. A laphoz eljutott levélben Charles Michel azt írja: „nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy »háborúpárti politikát« folytatunk. Épp az ellenkezőjét tesszük”. 

Charles Michel nyomatékosítja a szerepköröket

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmaz, hogy Ukrajna nélkül nem lehet Ukrajnáról beszélni. A politikus nyomatékosan figyelmezteti a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az Unió nemzetközi színtéren való képviseletében, és nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az Unió nevében fellépjen:

„Ezt már az Ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte”

– írja levelében Michel, aki azt is kifejti, hogy a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és az ENSZ Alapokmányát.

A német politikusok is bojkottálják a magyar elnökséget

Az Európai Bizottság után a német miniszterek is bojkottálni akarják a magyar elnökség üléseit. Amint arról a 168.hu  is beszámolt, Budapesten ebben a hónapban számos informális találkozót tartanak a bolygó megmentésétől kezdve az EU finanszírozásáig a magyar elnökség kapcsán. Ezekre a legfrissebb hírek szerint számos más ország mellett Németország sem küldi el egyetlen miniszterét sem.

Az Euractiv 15 német minisztériumot kérdezett meg a részvételi szándékról, egyik sem tudta megerősíteni ezt, van ahol még nem döntöttek a kérdésben, míg más minisztériumokban nem terveznek miniszteri találkozót. Eddig Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország erősítette meg, hogy nem küldi el magas rangú minisztereit a budapesti találkozókra, Hollandia eseti alapon fog dönteni arról, hogy részt vesz-e a magyar uniós elnökség rendezvényein, és Lettország és Szlovénia is fontolgatja, hogy eseti alapon döntsön.

 

(Kiemelt képünk: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (jobbra) kezet fog Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel (balra), miközben pózolnak egy fotóhoz a találkozó előtt Brüsszelben, Belgiumban 2024. július 1-jén. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu
Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)