Ön szerint hány milliót ér Putyin bidéje?

Vlagyimir Putyin horgásztanyája nem egy szalmafedeles kis házikó.

2024. január 30., 18:10

Szerző:

Vlagyimir Putyin szeret horgászni. És van van neki egy titkos horgásztanyája is, hogy nyugodtan tudjon hódolni a szenvedélyének. A birtok  mindenféle luxussal el van látva.

Az észak-oroszországi Ladoga-tónál található luxusvilla csak egy azon ingatlanok közül, amelyeket az orosz elnökhöz kötnek és hatalmas összegeket érnek. Vlagyimir Putyin vagyonbevallásában alig található értékmeghatározásra szoruló vagyon, mindössze egy szentpétervári lakás, két veterán szovjet autó és egy garázs van a nevén. Elnöki fizetése is csak alig több, mint évi 50 millió forint, mely jóval kevesebb, mint Orbán Viktor keresete. Azonban az elmúlt években bebizonyosodott, hogy számos luxus cég és társaság köthető Putyin elnök személyéhez – olvasható az RTL oldalán.

Vlagyimir Putyin orosz elnökről köztudott, hogy nem szűkölködik a luxusban, igaz népe előtt ő is a nép egyszerű gyereke szerepében mutatkozik. Az elnöki életmód részét képezik a Moszkvától távoli, szegregált területeken épült nyaralók, pihenőkomplexumok, amelyekről ritkán szólnak a hírek. 

Az OCCRP szerevzet oknyomozó újságírói évekig dolgoztak azon, hogy feltárják Putyin valódi vagyonát. Mint beszámolójukban írják, az orosz elnök, aki a nyilvánosság előtt az önmegtartóztató hazafiság mintája, számos fényűző ingatlanhoz kötődik, köztük egy hatalmas palotához a Fekete-tenger partján, több hektárnyi szőlőültetvényhez, egy síparadicsomhoz és egy Szentpétervártól északra fekvő villához. 

Az RTL beszámolója szerint Meduza orosz nyelvű hírportál bizonyítékokat talált arra, hogy az orosz elnökhöz köthető egy méregdrága, minden luxussal ellátott villa az észak-oroszországi Ladoga-tónál, aminek az értékét csak becsülni lehet. Az adatok szerint csak az építkezés 187 millió rubelre tehető, ami mai árfolymon körülbelül 1,3 milliárd forintnak felel meg.

Vlagyimir Putyin „szerény” körülmények között 

A feltárt információkból kiderült, hogy a „tanyát” 2021-ben kezdték építeni, hat hálószobával, a belső tereket pedig drágakövekkel díszítették. A luxus-vizesblokkokban a bidék darabonként akár 4 millió forintba, míg a zuhanyrózsák egyenként akár 1 millió 700 ezer forintba is kerülhettek. A padlót pedig a Fior di Bosco márvány borítja, amely akár 41 millió 700 forintba is kerülhet. Az épületben a fürdőszobákon kívül egy belső medence is található, amelybe egy vízesés szállítja a vizet az első emeletről – írja a lap.

Egy pajta nem állhat magában

Úgy tűnik, nem elégedtek meg a kicsi horgászházikóval, építettek egy második épületet is, ami egy modern, kétszintes épület, és „Pajta” név büszke tulajdonosa, noha inkább hasonlít egy hatalmas szórakoztatóközponthoz, mintsem pajtához. Az épület tartalmaz egy több mint 200 négyzetméteres étkezőt, melyet egy üvegfal választ el a professzionális látványkonyhától. Emellett egy osztrák sörfőző berendezéssel felszerelt, napi 47 liter kapacitású, privát sörfőzde is helyet kapott az épületben. Italozni pihenni lehet egy második emeleti, Ladoga-tóra néző teázóban is. Ezeken kívül található még két kis úszómedence, onnan egy vízi ösvényen keresztül lehet eljutni a Ladoga-tó természetes vízeséséhez. A vízesés korábban a kirándulók közt népszerű látványosság volt, de ma már szigorúan tilos a megközelítése – olvasható a beszámolóból. 

Videón a Putyin „házikója” közel a finn határhoz

A Dosszié Központ nevű orosz oknyomozó csoport most sikeresen becserkészte a Szentpétervártól 185 kilométerre északra, a finn határtól mindössze 31 kilométerre fekvő, négy négyzetkilométernyi zárt területen megbúvó luxusrezidenciát. A nemzeti parki területen elszórtan található ultramodern épületekről készült drónos videót hétfőn tették közzé. 

(Kiemelt képünk: Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztet vet egy ortodox húsvéti istentiszteleten 2022. április 23-án késő este Moszkvában. (Fotó: Alexander NEMENOV / AFP)

 

 

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.