Már milliárdosnak sem éri meg lenni

A jachtok jönnek, majd mennek.

2022. március 17., 17:00

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló emberek három jachtját foglalták le a horvátországi Betina, a fiumei és az ACI Skradin kikötőkben – írja a 24.sata. A lappal annyit közöltek a hatóságok: „a hajótulajdonosok a gyanú szerint az EU szankciós listáján szereplő személyekkel állnak közeli kapcsolatban, így használatot és kihajózást tiltó intézkedést vetett ki a horvát kormány a kikötőben lévő jachtokra”.

Az említett hajók nem hagyhatják el a helyüket az intézkedés visszavonásáig – közölte a 24sata-val a Tengerészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium. Az egyik jacht a Jutarnji list szerint Viktor Medvedcsuk ukrán oligarcha Royal Romance nevű, körülbelül 180 millió dollárt érő luxushajója. Medvedcsuk Vlagyimir Putyin közeli barátja, az orosz elnök az üzletember fiatalabb lányának a keresztapja. A másik két hajó tulajdonosáról nincsenek információk.

Isztriától Dubrovnikig állnak az orosz oligarchák jachtjai

A helyi sajtó hetek óta foglalkozik az orosz oligarchák horvátországi helyzetével, mivel a jachtok mellett számos ingatlannal, szállodával, étteremmel rendelkeznek az országban, és emellett egyéb, jelentős üzleti tevékenységeket is folytatnak a horvát állam területén – közölte a Dnevnik Nova Tv.

Viktor Vekselberg orosz oligarcha évek óta üzletel Dubrovnikban, több mint 5 millió eurós luxusvillája van Lozicában, és tulajdonosa Horvátország egyik leghíresebb éttermének is, ami nem mellesleg hamarosan újra megnyitja kapuit a Dnevnik szerint. Az egykor leggazdagabb orosznak számon tartott Vlagyimir Jevtusenko luxusszálloda építését tervezte Mljeten. Az ismert trstenói épületet, a Villa Aurora-t pedig Mihail Shelkov orosz vállalkozó bérelte eddig, az üzletember egy Jakljan szigeti luxusszállodába is befektet.

A Dnevnik még arról írt március elején, hogy nehéz dolga lesz a horvát kormánynak az orosz oligarchákhoz köthető ingóságok és ingatlanok felkutatásában. Pláne, hogy bőven van mit keresni: Lovran egyik legszebb villája a Gazprom és Rosneft oligarcháinak kezében van, az orosz milliárdosok jachtjaitól pedig Isztriától Dubrovnikig hemzsegnek a kikötők – írják.

A Jutarnji list arról számolt be továbbá az MTI szerint, hogy Zágráb további három hajót tervez lefoglalni, valamint hat orosz érdekeltségű vállalat számláját zárolnák. 

Az orosz oligarchákhoz köthető vállalatokon egyelőre nincs nagy nyomás. Az MTI arról írt, hogy eddig egy szlavón bródi (Slavonki Brod) cég számláját zárolták a hatóságok. Sztjepan Csuraj, a pénzügyminisztérium államtitkára a 24sata-nak azt mondta, lehetővé teszik a horvátországi, orosz oligarchák tulajdonában lévő cégeknek a további működést.

Munkát adnak

„Arra fókuszálunk, hogy a likvid cégek tovább dolgozhassanak. Az egyik ilyen vállalat a Djuro Djakovics TEP. A cél az, hogy az ilyen cégek tovább tudjanak működni. A Djuro Djaković TEP például utasításokat kap majd arról, hogy mit tehet és mit nem. Például nem fizethetik ki a nyereséget, és nem tudják majd átruházni a cég feletti tulajdonjogot és a vállalatot sem adhatják el. (...) A bankok arról kaptak határozatot, hogy az érintett cégek az EU-n belül bár folytathatnak üzleti tevékenységet, de Oroszországgal és Fehéroroszországgal nem üzletelhetnek” – mondta el Csuraj hozzátéve, hogy a Djuro Djaković TEP továbbra is működik, és egyelőre nincs szó a fiók zárolásáról. Az említett vállalat tulajdonosa egyébként a szankciók alatt álló Alekszej Mordashov, az egyik leggazdagabb orosz oligarcha.

Zdravko Marics pénzügyminiszter Csurajhoz hasonlóan nyilatkozott korábban. Közölte, hogy a horvát pénzügyminisztérium a napokban ad ki egy határozatot, amelyben először ismertetik, hogyan kell végrehajtani az Oroszországgal szemben kiszabott szankciókat például a Djuro Djaković TEP esetében.

„A szankciók tiltják a haszon kifizetését, a vagyon elidegenítését és a tulajdonjoggal kapcsolatos ügyleteket, ugyanakkor fontos, hogy a likvid cégek tovább tudjanak működni, és így fizessék a költségeiket és dolgozóikat. Lényeges annak biztosítása is, hogy az ilyen vállalatok végrehajtsák a megkötött és jövőbeni szerződéseiket. A Djuro Djaković TEP kizárólag az EU-ban működik, és a tulajdonoson kívül semmi köze Oroszországhoz. Ilyen helyzetekben biztosítani kell a szankciók megfelelő végrehajtását" – mondta Marics a 24 sata szerint.

Vannak országok, ahol nyilvánossá tették, ki jachtjait foglalták le

Franciaország március elején Putyin egyik legközelebbi emberének számító Igor Sechin jachtját foglalta le, az olasz hatóságok pedig a múlt héten Andrej Melnyicsenko orosz milliárdos körülbelül 530 millió euró értékű hajóját kobozták el. Mint beszámoltunk róla, miután megnyílt a lehetőség, hogy befagyasszák az orosz milliárdosok vagyonát, azonnal négy orosz iparmágnás jachtja hajózott ki az európai kikötőkből.

Ezt követően a montenegrói sajtó azt közölte, hogy a Barcelonából Montenegróba érkezett a Vagit Alekperov orosz oligarcha tulajdonában lévő szuperjacht. Nem sokkal később Podgorica is bejelentette, hogy Montenegró is csatlakozott az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióihoz, és minden bevezetett intézkedések száz százalékig harmonizálni fog az EU döntéseivel.

(Kiemelt kép: Jachtok horgonyoznak az egyik monacói kikötőben 2022. március 9-én. Monaco is csatlakozott az Európai Unió orosz oligarchákat sújtó szankcióihoz. MTI/EPA/Sebastien Nogier)