Hajózhatnak tovább az orosz oligarchák jachtjai, ugyanis Montenegró csatlakozik az EU-szankciókhoz

A CNBC korábban arról számolt be, hogy négy orosz iparmágnás jachtja hajózott ki európai kikötőkből, miután megnyílt a lehetőség, hogy befagyasszák az orosz milliárdosok vagyonát.

2022. március 2., 16:05

Szerző:

A montenegrói külügyminisztérium szerdán bejelentette, hogy az ország csatlakozott az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióihoz  – írja az index.hr. Mint Podgorica közölte, a bevezetett intézkedések száz százalékig harmonizálnak az EU döntéseivel.

A montenegrói hadsereg részéről emellett közölték, hogy bizonyos mennyiségű védőfelszerelést, elsősorban védőmellényeket és sisakokat adományoznak Ukrajnának, a helyi pénzügyminisztérium pedig 50 ezer eurót különített el a kijevi kormány megsegítésére. Ezenkívül a montenegrói Vöröskereszt egy speciális telefonvonalat nyitott meg, amelyen keresztül a polgárok további pénzösszegeket adományozhatnak Ukrajna népének.

A montenegrói sajtó szerdán arról számolt be, hogy a Barcelonából érkezett Vagit Alekperov orosz oligarcha tulajdonában lévő Galaktica Super Nova szuperjacht behajózott a Porto Montenegro luxuskikötőbe. A Galaxy Super egy 75 méter hosszú jacht, amelynek értéke 75 millió euró – írják. Mint hozzáteszik: a CNBC korábban arról számolt be, hogy négy orosz iparmágnás jachtja hajózott ki európai kikötőkből, miután megnyílt a lehetőség, hogy befagyasszák az orosz milliárdosok vagyonát.

A montenegrói kormány azt is bejelentette, hogy az Oroszországot elhagyni kívánó montenegrói állampolgárok nagy érdeklődése miatt az Air Montenegro nemzeti légitársaság humanitárius járatának megszervezését tervezik.

(Kiemelt kép: amerikai, montenegrói és ukrán zászlókat tartanak tüntetők a montenegrói ukrán nagykövetség előtt Podgoricában 2022 február 25-én. fotó: SAVO PRELEVIC / AFP)