Putyiné jóval nagyobb és drágább, mint Mészáros Lőrincé

A 82 méteres Graceful luxusjacht értéke mintegy 100 millió dollár, vagyis mintegy 35,2 milliárd forint. Csak a felújítására 3 milliárd rubelt, mintegy 11,2 milliárd forintot költött az orosz elnök – áll a bebörtönzött orosz ellenzékihez, Alekszej Navalnijhoz köthető korrupcióellenes szervezet, az Antikorrupciós Alapítvány legújabb jelentésében.

 

2023. szeptember 1., 14:55

Szerző:

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég hajójával szemben Putyiné helikopter fogadására is alkalmas és eleve 20 méterrel hosszabb, mint a felcsúti gázszerelőé.

A Navalnijhoz köthető szervezet legutóbbi jelentése felvázolja az újonnan átépített jachtjának történetét is.

Eszerint Putyin parancsba adta, hogy egy hamburgi hajógyárból luxusjachtját 2022. február elsejéig szállítsák el Oroszországba. Navalnij szervezete ezt egy levélváltásra hivatkozva állítja, amelyet a jachtot megépítő és felújítására vállalkozó Blohm & Voss nevű német cég vezetőinek címeztek januárban. A határidőt végül nem tartotta be a hamburgi székhelyű cég, így a jachtot a legközelebbi orosz kikötővárosba, a balti-tengeri Kalinyingrádba menekítették február 7-én – idézi az RTL.

Oroszország ezt követően 17 nappal lerohanta Ukrajnát.

A korrupcióellenes szervezet azt is állítja, hogy Putyin észt, olasz, török és német cégek közreműködésével kerülte meg a szankciókat, ezek a vállalatok még a háború kitörését követően is részt vetek a jacht felújításában.

A rekonstrukció legérdekesebb tételei a következők:

-szőnyegek 6 millió rubelért (kb. 22 millió forint);

-páncélozott napernyők, amelyek darabja 1,2 millió rubel (kb. 4,4 millió forint).

A szuperjachtot emellett felszerelték egy olyan beltéri úszómedencével, amely gombnyomásra táncparketté alakítható. A hajón szauna, zongora és egy 12 fős étkező is megtalálható, az üzemeltetésért pedig az elnök testőrsége, a Szövetségi Védelmi Szolgálat (FSO) felel a jelentés szerint – írja összefoglalójában az Insider.

(Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc jachtján még helikopter-leszálló hely sincs. Forrás:  képernyőkép – Németh Dániel videója, 444.hu)

 

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.