Kemény döntést hozott Róma: a Trevi-kútról van szó

Szerepel a Trevi-kút a bakancslistáján? Akkor készüljön fel, mert hamarosan nem kizárt, hogy fizetnie kell azért, hogy láthassa. 

2024. szeptember 5., 14:19

Szerző:

A Rómába látogató turisták kihagyhatatlan programja a Trevi-kúthoz látogatás, nemsokára azonban fennáll annak a lehetősége, hogy csak fizetés ellenében lehet a közelébe menni. 

Rengeteg a turista 

A római hatóságok ugyanis erősen fontolgatják, hogy az olasz főváros ikonikus és egyben egyik legforgalmasabb turistalátványosságot fizetőssé teszi, ezzel egyidejűleg pedig tervben van a szakaszos beléptetés is, ugyanis el szeretnék kerülni a kút közelében kialakuló hatalmas turistatömeget – írja a Economx Corriere della Sera olasz napilap cikkére hivatkozva. 

A helyieknek ingyenes maradna

Alessandro Onorato, a város turizmusáért felelős tanácsos elmondása szerint a rómaiak továbbra is ingyenesen látogathatnák a kutat, a turistáknak viszont jelképes, 1 eurós összeget kellene fizetniük, ha a látványosság közelébe akarnak menni. A cél egyértelműen, hogy minimalizálják a kút közelében kialakuló óriási tömegeket. A tervek szerint a belépődíjas rendszer 2025-ben élesedne.  

Volt már hasonló intézkedés

Rómában egyébként nem ez az első korlátozó intézkedés egy látványossággal kapcsolatosan, ugyanis tavaly nyáron a Pantheon látogatásához vezettek be 5 eurós belépőt. A helyiek ezt is szintén ingyen látogathatják továbbra is. A Trevi-kút miatt amúgy már néhány éve kirobbant egy vita, amikor is a városvezetés és az egyház egymásnak feszült a kútba dobált aprópénzekkel kapcsolatban. A kútból éves szinten többszáz millió forintnyi pénzérmét szednek ki, amit hagyományosan a római katolikus egyház kap meg. Az összeget a szegények megsegítésére fordítják, Katolikus Karitasz ingyenkonyhát és élelmiszerbankot is működtet a pénzből. 2019-ben viszont a római polgármester is bejelentkezett az összegért, mondván, hogy a város romló infrastruktúrájának fejlesztésére kívánják elkölteni a pénzt. 

Velencében is megálljt parancsoltak 

Olaszországot rengeteg turista látogatja, Rómán túl pedig Velence is igencsak népszerű a látogatók körében. A város ugyanakkor bizonyos időszakokban már-már fuldoklik a turistáktól, éppen ezért azoknak, akik kevesebb mint 24 órát tartózkodnak a városban belépő díjat kell fizetniük. Velence polgármestere úgy véli, a kezdeményezés sikeres, sokan viszont azt mondják, az 5 eurós belépődíj kevés és nem tudja megfékezni a turisták beözönlését. A tisztviselők éppen ezért fontolóra veszik, hogy jövőre megduplázzák a belépő árát. 

(Kiemelt képünkön a Trevi-kút, Fotó: Shutterstock)