Védetté nyilvánították, a világörökség része a Via Appia Antica

Az ókori Róma legfontosabb útját, a Via Appia Anticát védetté nyilvánította az Unesco.

2024. július 29., 12:34

Szerző:

Az Unesco világörökség részévé vált az olaszországi Via Appia Antica, vagyis az ókori rómaiak által épített legkorábbi és legfontosabb út, így Olaszország lett a legtöbb helyszínnel rendelkező ország a listán – szemlézi a Guardian cikkét a 444.

A Via Appia Antica egy birodalom szimbóluma 

A Regina Viarum, azaz az utak királynője Rómát kötötte össze a déli Brindisi kikötőjével, első szakaszát i. e. 312-ben Appius Claudius Caecus római politikus kezdte el építeni, róla is nevezték el. Eredetileg katonai célokat szolgált, később a kereskedelemben is kulcsfontosságú szerepet játszott.

A macskaköves út első 17 kilométere ma is megtekinthető és bejárható, a teljes hossza több mint 563 kilométer volt.

Az Unesco szerint az út a római mérnökök fejlett technikai készségét mutatja be, a mélyépítési projektektől az infrastruktúrától és a nagyszabású földrendezési munkálatoktól kezdve a monumentális építményekig, beleértve például a diadalíveket, fürdőket, amfiteátrumokat és templomokat, vízvezetékeket, csatornákat, hidakat és nyilvános szökőkutakat. A Via Appia a 60. kulturális örökségi helyszín Olaszországban, ami felkerült a listára, hogy eddig miért nem volt rajta, nem tudni.

A Via Appia valamennyi később készült római út paradigmájává vált, és a Római birodalom szimbólumává.

A megmaradt út egy része ma is közút, Rómából kiinduló szakaszát, mely egy részen bazaltkő, egy részen eredeti burkolókő borítású, a városhoz közel az autóforgalom is használja, távolabb már csak a célforgalom, mivel magáningatlanok is sorakoznak az út mentén (a különféle ókori romok mellett), a külváros felé bizonyos részeit pedig a természet vette birtokba. Az időközben épített korszerű főút, a Via Appia Nuova (SS7 jelzéssel), mely a régi úttól keletebbre hagyja el a várost, Frattocchie településnél találkozik a régi út nyomvonalával, ami innentől a régi nyomvonalán halad tovább.

(Kiemelt képünk:  Via Appia Antica (Via Appia Antica) egy szakaszát mutatja Rómában 2023. január 26-án. Az UNESCO megerősítette az Appiai út (Via Appia Antica) felkerülését az UNESCO világörökségi listájára a korábban Twitter néven ismert X-en keresztül. Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP)

Mi minden van egy falusi búcsúban? Az eszem-iszom, dínom-dánom mellett a hagyományok őrzése, a falu védőszentjének tisztelete, a vallási ünnep ugyanúgy része a búcsú több napon át tartó ünnepségének, mint a vurstli vagy a körhinta. Hogyan ünneplik ma a falusi búcsút és milyen a búcsú látványosságait szolgáltató családok élete? Ennek jártunk utána!

Máté Gábor meglehetősen érdekes körülmények között szerződött le a Katona József Színházba. Előbb meghívott vendégként címszerepet kapott, majd végleges érkezésekor többen is – köztük Eperjes Károly – felmondtak a színházban. Ám hogy a két dolog között van-e összefüggés, az kizárólag a 168.hu felületén látható exkluzív videóból derül ki. Ne hagyja ki!