Visszataszító élőlények jelentek meg Róma városában, jobb vigyázni velük

Városi dzsungellé változott Róma egy olasz állattani szakértő szerint, miután a felgyülemlett szemétbe patkányok és kígyók fészkelték be magukat. A turistáknak ezért érdemes óvatosnak lenniük.

2024. augusztus 18., 14:23

Szerző:

Valóságos dzsungellé változott Róma egy olasz állattani szakértő szerint, annyira elszaporodtak benne a patkányok és a kígyók – írja a The Guardian. A jelenség hátterében a cikk szerint a városban tomboló magas hőmérséklet, és a sok a szemét jelenléte állhat. 

Andrea Lunerti, veszélyes állatokat befogó szakértő a lapnak elmondta, ezen a nyáron különösen sok hívást kapott, leginkább kígyók miatt. Lunerti elmondta, hogy a csúszómászók száma azért növekedett meg Rómában, mert nagyon enyhe volt a tél, így sok olyan állat túlélte az évszakot, amely normális körülmények között elpusztult volna. Természetes élőhelyeikről pedig azért költöztek át a városba, mert az ottani óriási mértékű ételpazarlás miatt elszaporodtak a patkányok, amelyek a kígyók fő zsákmányállatai.

A szakember elmondta továbbá azt is, hogy Rómában a sárgászöld haragossikló (Hierophis viridiflavus) a legelterjedtebb, de idén már 4 viperát is befogott. Lunerti egyébként mindig azt kéri az őt megkeresőktől, hogy küldjenek videót a kígyókról, hogy megállapíthassa, mérgesek-e vagy sem. Kiemelte viszont, hogy a nem mérges kígyók is nagyon veszélyesek lehetnek városi környezetben, hiszen a látványuktól pánikba eshetnek az emberek, aminek következtében például az úttestre is kirohanhatnak az autók közé.

A The Guardian cikke szerint a magas hőmérséklet, valamint a hulladékproblémák a keleti lódarazsak és a sirályok példányszámát is megnövelte az olasz fővárosban, a város vezetése viszont azt nyilatkozta, nincs összefüggés a városi szemét és az állatok jelenléte között. Kiemelték, hogy 2024-ben jelentősen csökkent a Rómában található hulladék mennyisége, így a főváros évek óta most a legtisztább.

Róma egy hatalmas szemetes

Róma szemétproblémái nem jelentenek újdonságot, hiszen a helyi hulladékkezelés gondjai 2018-ig nyúlnak vissza. Éppen ezért korábban művészek, professzorok és környezetvédők az UNESCO-hoz fordultak, hogy az kötelezze a városi tanácsot a szemét eltakarítására. Elítélték a szemét felhalmozódását a világörökség védelmében.

A Lazare Eloundou Assomónak, az UNESCO világörökségi központ vezetőjének címzett, 150 ember által aláírt levélben a csoport azt írta, hogy az olasz főváros hatóságaihoz intézett panaszaikat figyelmen kívül hagyták.

Róma teljes történelmi központját 1980-ban vették fel a világörökségi listára, amely olyan kincsekkel büszkélkedhet, mint a Trevi-kút, a Colosseum és a Spanyol lépcső. A római hatóságok azonban nehezen tudták tisztán tartani a belvárost, és az utóbbi időben a város macskaköves utcáin a bár- és étteremasztalok, valamint az elektromos robogók még tovább fokozták a gondokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Jeffrey Groeneweg / ANP MAG / ANP via AFP)