Nagyon megdicsérte Orbán Viktort a posztfasiszta olasz szélsőjobboldal vezetője

2019. szeptember 20., 19:51

Szerző:

Példaképnek nevezte a visegrádi országokat, kiemelten Magyarországot Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a párt pénteken kezdődött rendezvényén Rómában, amelyen szombaton Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal. Giorgia Meloni az MTI-nek nyilatkozva elmondta, azért hívta meg a magyar kormányfőt , mert modellnek tartja a V4 országait, és köztük mindenekelőtt Magyarországot. – Megmutatják, hogyan lehet Európában emelt fővel tagállamnak lenni, miként lehet Európában erősnek megmaradni saját identitásunk, határaink, vállalkozásaink, családjaink védelmével - jelentette ki a FdI elnöke. Szerinte Orbán Viktor ezt teszi minden nap, és a FdI ezt a politikai vonalat követi. Hálózatot akarnak létrehozni Európában a „patrióta” mozgalmak részvételével, amelyek „az igazi Európáért” küzdenek a bürokraták és technokraták „hamis Európájával” szemben.

Orbán Viktor és Giorgia Meloni 2018. február 28-án Budapesten
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Giorgia Meloni pénteken nyitotta meg az Atreju nevű pártrendezvényt, amelyet az egymás utáni második évben ismét a római Tiberis-szigeten rendeznek meg. Az eredetileg az olasz jobboldali fiatalok politikai, kulturális találkozóját 1998-ban Giorgia Meloni indította útjára. Nevét Michael Ende A végtelen történet regényének egyik szereplőjéről kapta.  

A 2019-es rendezvény kiadás a Kihívás a csillagokig címet, Olaszország nagyot mer gondolni alcímet kapta. A három napos találkozó szekcióiban olasz és külföldi vendégek szólalnak fel: pénteken Mateo Salvini a Liga elnöke, korábbi olasz belügyminiszter volt az egyik kiemelt vendég, szombaton délelőtt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, később Orbán Viktor magyar kormányfő mond beszédet Az emberek és népek Európája beszélgetés keretében.

Az FdI ma annak a neofasiszta politikai hagyománynak a jogutóda, amelyet 1946 és 1995 között az Olasz Szociális Mozgalom (MSI), 1995 és 2009 között pedig a Gianfranco Fini fémjelezte Nemzeti Mozgalom (AN) képviselt. 2009-ben az AN beolvadt Silvio Berlusconi pártjába, a Forza Italiába, amivel létrejött a Popolo della Libertá nevű alakulat, 2012-ben aztán az AN kemény mag kivált, és létrejött az FdI. Bár az MSI néhány évtized alatt eltávolodott a fasiszta ideológiától, jellemző, hogy Giorgia Meloni a Benito Mussolini-féle fasiszta rezsim által alapított Latina városából indította el a kampányát a 2018-as parlamenti választások előtt. – Vissza akarjuk szerezni az olasz jobboldalnak ezt a szimbolikus helyszínét – mondta az FdI elnöke a Duce unokájával, Rachele Mussolinivel az oldalán. 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.