Durván zuhan az olajár a koronavírus, valamint az oroszok és a szaúdiak vitája miatt, ami tovább csökkentheti a benzinárat

2020. március 9., 07:55

Szerző:

Meredeken, közel harmadával csökkent a kőolaj világpiaci ára hétfőn a határidős jegyzésekben annak nyomán, hogy Szaúd-Arábia csökkentette az árakat, és bejelentette, hogy jelentősen növeli, napi 10 millió hordó fölé, nyersolajkitermelését áprilisban.

Az északi-tengeri Brent eddigi napi mélypontján a decemberi szállítású Brent 30,93 százalékos mínuszban, 31,27 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 33,77 százalékos veszteségben, 27,34 dolláron forgott.

Közép-európai idő szerint reggel fél nyolc körül a Brent 33,31 dolláron, 26,42 százalékos mínuszban, a WTI pedig 29,50 dolláron, 28,54 százalékos veszteségben állt.

Szaúd-Arábia azután indított árháborút, hogy múlt hét pénteken kudarcba fulladt a nagy olajexportáló országok, pontosabban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC, zömében közel-keleti államok, valamint Ecuador, Venezuela, Indonézia, Angola, Nigéria) és az OPEC-en kívüli nagy olajtermelő országok (Oroszország, Kazahsztán, Azerbajdzsán) szakminisztereinek egyeztetése. Oroszország nem támogatta a kitermelés még erősebb visszafogását a koronavírus-járványnak a keresletre és ezáltal az árakra gyakorolt negatív hatásainak kivédésére, amire válaszul a OPEC felmondta a kitermelést korlátozó megállapodást.

A koronavírus azért hat negatívan az olajárakra, mivel Kínában a járvány miatt csökkent az ipari és közlekedési tevékenység, valamint a pánik miatt például a légitársaságok is csökkentik járataik számát, így kisebb a kereslet az üzemanyagra.

Az olajár zuhanása várhatóan tovább csökkenti majd az üzemanyagok hazai árait is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.