Obama a washingtoni zavargásokról: "Az erőszakot az elnök szítja egy alaptalan hazugság miatt"

A korábbi elnök, Barack Obama is megszólalt a washingtoni zavargások ügyében. Az amerikai fővárosban Trump támogatói foglalták el a Capitolium épületét.

2021. január 7., 02:21

Szerző:

A 2008 és 2016 között regnáló demokrata elnök azt írta állásfoglalásában: "A történelem meg fog emlékezni a mai nap erőszakáról a Capitoliumban, amit a jelenleg regnáló elnök szított, egy alaptalan hazugság miatt, amely kétségbe vonja a törvényes választás eredményét. Ez a pillanat dicstelen és szégyenteljes a nemzet számára."

Obama arra biztatta a republikánusokat, hogy "fogadják el a valóságot." Jól esett neki, hogy már több republikánus politikus is elítélte a zavargásokat.

"Több ilyen vezetőre van szükségünk" - írta. Szerinte pártállástól függetlenül az most az amerikaiak dolga, hogy segítsék volt alelnökét, Joe Bident abban, hogy eredményesen vezesse az országot.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.