Végső szakítópróba: Az Európai Néppárt azt javasolta képviselőinek, hogy ítéljék el az Orbán-kormányt az Európai Parlamentben

2020. január 16., 12:24

Szerző:

Az Európai Néppárt azt javasolja, ítéljék el az Európai Parlamentben az Orbán-kormányt – írja a Néppárt kiszivárgott szavazólistájára hivatkozva a 24.hu. A listán azok az ajánlások szerepelnek, hogy a frakció milyen döntéseket javasol a képviselőknek a plenáris ülésen. Ez magyar szempontból azért fontos, mert csütörtökön szavaznak arról is, hogy támogassák-e a hetes cikkely szerinti eljárás folytatását Magyarország és Lengyelország ellen.

Bár a Néppárt megosztott volt a kérdésben, támogassák-e a Fideszt keményen elítélő javaslatot, de a momentumos Donáth Anna közölte, arra jutottak, hogy támogatni fogják.

A kiszivárgott javaslat szerint, bár a teljes javaslat elfogadását még mindig támogatja a frakció, a különböző részek megszavazásánál már szabad szavazást ajánl, vagyis a képviselőkre bízza egyénileg, hogy döntsenek, vagyis biztosat még mindig nem tudni előre.

Az mindenesetre látszik, közeledik a szakítás a Fidesz és európai pártcsaládja között.

Szabad szavazást ajánlanak annál a kitételnél, hogy a hetes cikkely szerinti eljárásban vegyen-e jobban részt a parlament, valamint a szocialisták és a liberálisok kiegészítésénél is, amellyel a színházak függetlenségét is beemelnék az eljárásba. Ugyanez a helyzet a szöveg eredeti részeivel is, amelyeket három külön szavazásra bontottak. itt mindenhol szabad a döntés, de a végső dokumentumot, amelynek valószínűleg minden részét elfogadják majd, azt javasolja a Néppárt, hogy a képviselők szavazzanak igennel.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.