Németország megerősíti határvédelmét

Németország egy hónapi ideiglenes határellenőrzést vezet be a G7 országcsoport június végi, bajorországi csúcstalálkozója miatt – jelentette be szombaton a német belügyminisztérium.

2022. június 11., 12:49

Szerző:

A csúcstalálkozó június 26. és 28. között lesz az alpoki Elmauban. A határellenőrzést már 13-a hétfőtől bevezetik, a határátlépőknek számolniuk kell ezzel földön, vízen, levegőben.

A minisztérium a biztonság növelésének szükségességével magyarázta az intézkedést, de azt nem részletezte, hogy milyen erőszakcselekményektől tartanak a hatóságok. Mindazonáltal már lehet tudni, hogy tüntetések szerveződnek a csúcs ellen a helyszínhez közeli Garmisch-Partenkirchenben és a bajor fővárosban, Münchenben.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár meglátogatja a Bundeswehrt. Fotó:  MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

12:15

A kelet-afganisztáni halálos földrengés által érintett több ezer környékbelinek tiszta vízre és élelmiszerre van szüksége, és fennáll a fertőző betegségek megjelenésének veszélye – jelentette ki az afgán egészségügyi minisztérium egyik tisztviselője vasárnap, napokkal azután, hogy egy ENSZ-ügynökség kolerajárvány kitörésére figyelmeztetett a térségben.

Több robbanás volt vasárnap kora reggel az ukrán főváros, Kijev központi, Sevcsenkivszkij nevű kerületében - közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere a Telegram közösségi alkalmazáson.