Nagyon nagy bajban lesznek a németek, ha nem jön több orosz gáz

Akár recesszióba is süllyedhet a német gazdaság.

2022. június 21., 17:15

Szerző:

A német iparvállalatok szövetsége (BDI) a bizonytalan gazdasági kilátások miatt csökkentette idei németországi gazdasági előrejelzését és a recesszió veszélyére figyelmeztetett az orosz gázszállítások leállásának esetére.

„A bruttó hazai termék csak mintegy 1,5 százalékkal fog növekedni az idén, mivel az ipart kettős válság sújtja: az ukrajnai orosz invázió és a Covid-járvány hatásai” – mondta Siegfried Russwurm, a BDI elnöke kedden a szervezet éves tanácskozásán Berlinben.

Az év elején, a háború kitörése előtt az iparszövetség még 3,5 százalék körüli GDP-növekedést feltételezett 2022-re.

A BDI szerint a válság előtti szintre legkorábban az év végére térhet vissza a német gazdaság, ami annyit jelent, hogy még akkor is hiányozni fog három év növekedése. De ennek is az az előfeltétele, hogy az orosz gáz továbbra is eljusson Nyugat-Európába:

„Az orosz gázexport csökkenése aggaszt bennünket a leginkább. A szállítások leállása katasztrofális hatással lenne a feldolgozóiparra, és elkerülhetetlenül recesszióba taszítaná gazdaságunkat” – hangsúlyozta Russwurm.

(Kiemelt kép: Az Ukrajnát ért orosz támadás ellen tüntetnek a berlini Brandenburgi kapunál 2022. február 27-én. MTI/AP/Markus Schreiber)