Németország betilthatja a Telegramot

A platformot a radikalizálódás mozgósítására és elősegítésére használják.

2022. január 18., 11:34

Szerző:

Politikusok és hatóságok azzal vádolják a Telegram üzenetküldő szolgáltatást, hogy alig tesz valamit a bűnös tartalmak ellen – írja a Die Welt. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal növelni akarja a nyomást és együttműködést akar elérni. Az új belügyminiszter máris fenyegetést adott ki.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) növelni akarja a Telegram üzenetküldő szolgáltatásra gyakorolt nyomást - és így határozottabban fel akar lépni a platformon található bűnözői és szélsőjobboldali tartalmak ellen. A WELT információi szerint a hatóságok képviselői ezt a Bundestag belügyi bizottságában jelentették ki. Konkrétan a hatóságok amellett vannak, hogy a közlemény szerint törlési és adatkérésekkel árasztják el a platform üzemeltetőit.

A Telegram eddig szinte soha nem működött együtt a hatóságok megkereséseivel, ha azok szélsőjobboldali tartalmakkal kapcsolatosak. Ennek ellenére a BKA a jövőben még következetesebben akar minden egyes esetet továbbítani a Telegramnak. Ily módon a problémás tartalmak mértéke világossá válna - és így a Telegramra nehezedő nyomás is növekedne.

„A cél a Telegrammal való együttműködés megvalósítása a szövetségi és a tartományi rendőri hatóságokkal együttműködve. A már meglévő megközelítéseket fokozni kell. A hatóság nem kívánta kommentálni a konkrét parlamenti nyilatkozatokat, mivel a találkozó nem volt nyilvános”

– mondta egy szóvivő.

A politikusok és a hatóságok egyre inkább konfrontatív irányt vesznek a Telegrammal szemben, mert megítélésük szerint a szolgáltatást különösen gyakran használják a szélsőjobboldali szélsőségesek és az összeesküvés-mítoszok támogatói. A platformot a radikalizálódás mozgósítására és elősegítésére használják. Az új szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser (SPD) a „Die Zeit” című lapban még a "bezárás" gondolatát is felvetette ultima ratio-ként. Ez azt jelentheti, hogy eltávolítja őket az alkalmazásboltokból.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Unsplash)