Nem fogja elhinni, melyik országé a világ leggyorsabban növekvő gazdasága

Az emelkedő olajkitermelésnek köszönhetően tavaly már 62 százalékos GDP-növekedést könyvelhetett el az afrikai ország.

2023. szeptember 28., 08:08

Szerző:

A BMI, a Fitch Solutions kutatási egysége is azon a véleményen van, hogy Guyana idén robbanásszerű növekedést fog átélni – mondta Andrew Trahan, a latin-amerikai országkockázatokért felelős vezetője. Az erőteljes növekedést az elmúlt évek felfedezéseit követően az olajtermelés gyors bővülése hajtotta és hajtja majd a jövőben is.

Guyana 2022-ben 62,3 százalékos GDP-növekedést ért el, ami az IMF szerint a legmagasabb a világon.

A várakozások szerint a guyanai reál-GDP mintegy 115 százalékkal emelkedik a következő öt évben. A növekedés pontos mértéke attól függ, hogy a további olajkitermelés milyen gyorsan indul be.

A BMI úgy látja, hogy a guyanai olajtermelés az idei napi 390 000 hordóról 2027-re napi több mint egymillió hordóra emelkedik, amint az ExxonMobil által vezetett konzorcium az ország Stabroek blokkjában új tengeri mezők nyílnak meg – olvasható az economx.hu cikkében.

(Kiemelt kép: A State Oil Company tulajdonában lévő Staatsolie finomító. A világ igyekszik leszokni a fosszilis tüzelőanyagokról, a szegénység sújtotta dél-amerikai országok, Guyana és Suriname szerint nincs más választásuk, mint kihasználni a lehetőséget, amíg lehet. Ranu Abhelakh / AFP)