Négyfülű macskát gondoznak egy állatmenhelyen

Négyfülű macska egy amerikai állatmenhely új sztárja. A cukiságmérőt felrobbantó cicát találóan Audiónak nevezték el.

2024. augusztus 9., 11:04

Szerző:

A Tennessee államban Mount Julietben székelő True Rescue állatmenhelyen nemrégiben leadtak négy macskát. A 8-9 hetes csöppségek között találtak egy érdekes példányt, akinek a Facebook-oldalukon megosztott kép tanúsága szerint négy füle volt. A dolgozók végül jó humorral Audiónak nevezték el a cicát – számol be róla az IFLScience cikke alapján a 24.hu. A menhely szerint át kell vizsgálnia a jószágot egy állatorvosnak, de a tudásuk és tapasztalataik szerint a belső fül teljesen normális, és nem jelent problémát a macska hallásának.

Bár ritkaságról beszélünk, nem Audio az első ilyen adottságokkal bíró egyed. 2021-ben Törökországban találtak egy Midas nevű macskát négy füllel, akiből valóságos internetes szenzáció lett, napjainkban pedig közel 350 ezren követik Instagramon.

A 8-9 hetes cicus súlya alig több mint 2 font, azaz nem egészen 1 kilogrammos súllyal rendelkezik. A kiscica teljesen egészséges, örökbe fogadható.

A menhely a közösségi médiában videón is bemutatta új védencünket. 

Ritka, de nem egyedülálló genetikai mutációnak köszönheti a négy fület a macska

Aslan, a rövidszőrű házimacska is egy extra pár fület visel a fején, amelyek közvetlenül az első pár mögött helyezkednek el.

Új gazdája, a 41 éves Swati Komanduri, aki pénzügyi elemző, azt követően fogadta örökbe Aslant, hogy az Animal Safe Haven and Adoptions nevű csoport, amelynek önkéntese, tavaly kimentette a cicát és testvéreit egy autójavító műhelyből.

„Kaptam egy hívást, hogy 14 cicát mentettek ki” – mondta Komanduri. „Amikor elmentem az új cicákért, azt mondták, hogy van egy pici, négyfülű cica. Soha nem láttam még négyfülű macskát” – mondta a nő.

A Journal of Heredity című folyóiratban 1957-ben megjelent tanulmány szerint a kutatók megállapították, hogy ezt a mutációt egy ritka recesszív gén okozza.

Egy négyfülű macskapárnak körülbelül 50 százalák az esélye arra, hogy a tulajdonságot átörökíti utódaira.

Aslan több ezer követőt szerzett már a közösségi médiában. Fizikai rendellenessége és enyhe evési problémái ellenére Aslan teljesen normális életet él.

(Kiemelt képünk forrása: True Rescue hivatalos Facebook oldala)