Navalnijt áthelyezték a moszkvai börtönből, nem tudni hova

Eva Merkacseva, a fogvatartottak jogait ellenőrző moszkvai bizottság tagja szerint Navalnijt az ország egyik büntetőtáborába vihették át. 

2021. február 26., 14:39

Szerző:

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust áthelyezték a moszkvai börtönből egy ismeretlen helyre, a stábja attól tart, hogy börtöntáborba kerülhetett – írja a BBC. Az ellenzéki politikust január 17-én, hazaérkezése után egyből letartóztatta a rendőrség, majd a későbbi tárgyalásokon arról döntöttek, hogy a rá kiszabott három és fél év felfüggesztett börtönbüntetésből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Navalnij ügyvédje, Vadim Kobzev arról tájékoztatta a portált, hogy pénteken védencét látogatta volna meg a moszkvai börtönben, azonban mint kiderült, Navalnij ekkor már nem volt ott, másik helyre vitték. Az ügyvéd állítása szerint a börtön illetékesei nem voltak hajlandók megmondani neki, hova helyezték át az ellenzéki aktivistát. 

A fogvatartottak jogait ellenőrző moszkvai közbizottság tagja, Eva Merkacseva az AFP hírügynökségnek azt mondta, szerinte Navalnijt az ország egyik büntetőtáborába vihették. Hozzátette: a törvények alapján Navalnijnak egy fővároshoz közeli börtönben kellene letöltenie a büntetését. 

(Kiemelt kép: EPA | Yuri Kochetkov)