Helyben hagyta a bíróság Navalnij letöltendő szabadságvesztését

Ügyvédei hiába követelték szabadon bocsátását a Emberi Jogok Európai Bíróságának döntésére hivatkozva, ráadásul ma egy másik ügyben újra bíróság elé állítják.

 

2021. február 20., 11:33

Szerző:

Helyben hagyta a moszkvai városi bíróság szombaton Alekszej Navalnij letöltendő börtönbüntetését. A határozat szerint Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket.

Az ellenzéki aktivista ügyvédei a fellebbviteli tárgyaláson Navalnij szabadon bocsátását kérték az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) idevágó döntésére hivatkozva. Az EJEB még szerdán rendelt el úgynevezett ideiglenes intézkedést, és követelte Moszkvától a korábban novicsok idegméreggel megmérgezett ellenzéki aktivista azonnali szabadon bocsátását. A bíróság a politikus életét fenyegető kockázatok jellegére és mértékére, illetve fogva tartása általános körülményeire hivatkozott. Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter még aznap úgy reagált, hogy a követelés teljesíthetetlen, azok ellentmondanak az orosz jogrendnek, s nem tartalmaznak jogi normákra hivatkozást.

Navalnij a tárgyaláson arról beszélt, hogy az EJEB határozata alapján el kell őt engedni. Azt mondta, hogy a megmérgezését követően nem rejtőzködött az orosz büntetésvégrehajtás elől: az egész világ tudta, hogy hol tartózkodik. Rámutatott, hogy a rá korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje lejárt, és emlékeztetett arra is, hogy önként tért vissza Oroszországba.

A pert kilenc európai nagykövetség képviselői figyelték a helyszínen. Navalnijnak ma egy másik tárgyalása is lesz. Azon egy második világháborús veterán megrágalmazásának vádjával áll bíróság elé.

(Kiemelt képünk: Alekszej Anatoljevics Navalnij, Babuskin járás bíróságán 2021. 02. 20. Fotó: MTI EPA Yuri Kochetkov)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.