Navalnij bármelyik percben meghalhat

A politikus káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.

2021. április 18., 08:09

Szerző:

Alekszej Navalnij harmadik hete, március 31-e óta éhségsztrájkol a börtönben, hogy orvosi ellátáshoz jusson. Navalnij korábban hátfájásra és lábzsibbadásra is panaszkodott; kifogásolta, hogy a börtönhatóság nem biztosított számára kielégítő orvosi ellátást. 

Navalnij családjától kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva egy orvos, Jaroszlav Asihmin azt állítja, hogy a politikus káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik. A beteg bármelyik percben meghalhat – közölte Ahsimin. Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője szerint „azonnali beavatkozásra van szükség”. 

Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait. Azt kérte, hogy saját orvosai vizsgálhassák meg, amit az orosz hatóságok megtagadtak, ezért éhségsztrájkba kezdett. Április 6-án emiatt kórházba is szállították.

Az orosz politikust tavaly augusztus 20-án az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei megmérgezték a szovjet időkben kifejlesztett katonai idegméreggel, a novicsokkal. A mérgezés után Navalnij rosszul lett a repülőn, amely Omszkban hajtott végre kényszerleszállást, ahol kórházba szállították. Onnan Berlinbe vitték, ahol valamelyest felépült. Január 17-én visszatért Oroszországba, és azonnal őrizetbe vették. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

Február 5-én elhunyt az az orvos, aki Omszkban kezelte Navalnijt. Szergej Maximisin, az omszki sürgősségi kórház főorvos-helyettese 55 éves volt. Halálának körülményeiről vagy okairól nem közölt részleteket a kórház.

(Kiemelt kép: EPA | Yuri Kochetkov)