Javítóbörtönbe hurcolták Alekszej Navalnijt

„El sem tudtam képzelni, hogy Moszkvától 100 kilométerre egy koncentrációs tábort lehet elhelyezni” – írta ki az ellenzéki politikus közösségi oldalaira.

2021. március 15., 17:32

Szerző:

Alekszej Navalnij jogi képviselője hétfőn hivatalosan is közölte, hogy a politikus a Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniába került. 

Navalnij pedig a hétfői posztjában számolt be helyzetéről. Azt írta, hogy eddig nem tapasztalt erőszakot. Viszont az őrizetesek félénksége arra utal, hogy igazak lehetnek azok a történetek, amelyek szerint a pokrovi 2. javítótelepen nemrég még embereket vertek agyon fakalapáccsal. Az ellenzéki politikus szerint mindenhova videókamerát szereltek fel, és a legapróbb szabálysértésről is jelentés készül.

Az orosz média eddig hallgatott Navalnij hollétéről. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a Kreml nem tudja, hol van Navalnij. A Kreml szerint ez a kérdés az orosz Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat hatásköre.

Navalnijt január 17-én Moszkvában vették őrizetbe, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Az elítéltet a moszkvai Matrosszkaja Tyisina börtönből öt nappal később ismeretlen helyre szállították. Március 3-án derült ki, hogy a korábban megjelent sajtóértesülésekkel szemben először nem Pokrovba, hanem a szintén Vlagyimir megyei Kolcsugino 3. nyomozati elkülönítőjébe vitték, ahonnan szintén úgy szállították el, hogy nem közölték az úti célt.

(Kiemelt kép: EPA | Yuri Kochetkov)