NATO-főtitkár: Putyin a felelős az agresszív orosz lépésekért

Jens Stoltenberg szerint Moszkva hibája, hogy megromlott a kapcsolat Oroszország és a NATO között. 

2021. március 22., 15:42

Szerző:

„Vlagyimir Putyin orosz elnök felelős Oroszország minden kül- és belföldön elkövetett cselekedetéért, a szövetségesek által elfogadhatatlannak tartott agresszív magatartásáért, amely egyebek mellett magában foglalja célzott merényletek végrehajtását is a vélt ellenfelei ellen.”

Ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Brüsszelben jelentette ki, aki a szövetséges országok külügyminisztereinek kedden kezdődő, kétnapos tanácskozását megelőzően tartott online sajtótájékoztatót.

Jens Stoltenberg Moszkva agresszív fellépését okolta a NATO és Oroszország kapcsolatának megváltozását illetően. A NATO főtitkár szerint a különféle természetű jogsértések, illetve az Ukrajnát és Georgiát érintő katonai lépések is rosszat tettek a katonai szervezet és Oroszország viszonyát illetően.

„A NATO számára elfogadhatatlan Oroszország fellépése a demokrácia aláásása érdekében, egyebek között a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadások sorozata, vagy a választásokba való beavatkozási kísérletek” – emelte ki a NATO főtitkára.  

A főtitkár hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetségesek továbbra is elkötelezettek a hiteles és hatékony védelem és elrettentés, valamint a párbeszéd fenntartása mellett Oroszországgal. Elmondta azt is, hogy az idén Brüsszelben tervezett NATO-csúcstalálkozó témáit előkészítő ülésen a tagállamok miniszterei a klímaváltozás biztonsági következményeiről is tanácskozni fognak.

A NATO afganisztáni missziójának jövőjével összefüggésben azt mondta, egy esetleges kivonulás a helyi fejlemények alakulásától függ.

„A tálib lázadóknak mindenekelőtt jóhiszeműen kell tárgyalniuk, mérsékelniük kell a vérontást, illetve eleget kell tenniük annak a kötelezettségüknek, hogy megszüntetik együttműködésüket nemzetközi terroristacsoportokkal” – mondta Jens Stoltenberg.

(Kiemelt képünk illusztráció: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b2) kadétok köszönt, balról Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz hadsereg vezérkari főnöke a Vosztok 2018 fedőnevű hadgyakorlaton a Bajkálon túli területen fekvő Cugol gyakorlótéren 2018. szeptember 13-án. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat | Aelkszej Nyikolszkij)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.