Ilyen, amikor elszabadul: milliós fertőzöttség, több tízezer halott a Fülöp-szigeteken

Egy héttel, szeptember 7-éig hosszabbították meg a korlátozásokat. 

2021. augusztus 28., 14:00

Szerző:

Meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a fővárosi régióban és több tartományban, miközben rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek napi száma, írja az MTI. Harry Roque elnöki szóvivő elmondása szerint a főváros, Manila több mint 13 millió lakosú régiójára vonatkozó korlátozásokat egy héttel, szeptember 7-éig hosszabbították meg.

Az érvényben lévő korlátozások értelmében az üzletek nagyobb kapacitást kihasználva működhetnek, de különféle beltéri rendezvények, vallási összejövetelek vagy éppen szépségápolási szolgáltatások továbbra is tiltottak. Maria Rosario Vergeire egészségügyi államtitkár arra számít, hogy az esetszámok továbbra is nőni fognak a következő napokban.

Az egészségügyi minisztérium szombatra 19 441 újabb koronavírus-fertőzöttet jegyzett fel, ezzel a harmadszor dőlt meg a napi esetszámok rekordja az elmúlt kilenc napban. A Fülöp-szigeteken eddig 1,93 millió koronavírus-fertőzöttet, és a fertőzéshez köthető több mint 33 ezer halálesetet jegyeztek fel. Az egészségügyi tárca adatai szerint az aktív esetek száma négy hónapos csúcson van, több mint 142 ezer, ami jelentősen leterheli az egészségügyi ellátórendszert.

A esetszámok növekedésének oka a vírus fertőzőbb, delta variánsának a terjedése. A járvány erősödése közepette a kormány felgyorsította az oltási kampányt, augusztus 26-áig 13,5 millió Fülöp-szigeteki lakos (a lakosság körülbelül 12 százaléka) kapta meg a teljes védettséghez szükséges mennyiségű adagot a koronavírus elleni védőoltásból.

(Kiemelt kép: George Calvelo / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

A szivárgások pontos mértéke nem tisztázott, de az Északi Áramlat földvezetékeken nem volt visszatartó mechanika, ezért az összes vezetékben lévő földgáz kiszabadulhat, ami azt jelenti, hogy több, mint 1,3 millió autó éves üvegházhatást előidéző gázkibocsátásának megfelelő mennyiségű metán kerülhet a légkörbe mindössze pár nap leforgása alatt.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy hazai gyártmányú drónjaik nem felelnek meg „taktikai és technológiai” követelményeknek.