Nancy Pelosi Zágrábban: az USA támogatása Ukrajna felé szilárd lábakon áll

Teljesen mindegy, ki nyeri a novemberi félidős választást az Egyesült Államokban, az Egyesült Államok mindenképpen folytatja majd Ukrajna katonai támogatását – hangsúlyozta Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház demokrata elnöke a horvát fővárosban tett látogatásán.

2022. október 24., 21:20

Szerző:

Az Egyesült Államok a november 8-ai választások eredményétől függetlenül támogatni fogja Ukrajnát - mondta Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök hétfőn Zágrábban, miután találkozott Andrej Plenković horvát kormányfővel.

A horvát főváros ad otthon a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyen több mint 40 delegáció és 32 parlamenti elnök veszt részt kedden, köztük Nancy Pelosi is.

Pelosi elmondta: Kijevet mindkét párt és az amerikai szövetségi törvényhozás mindkét háza támogatja, és ez a támogatás a Fehér Házban kezdődik.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem „biankó csekk”, mert Kijev tisztességről és átláthatóságról tett tanúbizonyságot a segélyek fogadásakor.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte: Irán nagy hibát követ el azzal, hogy drónokkal támogatja Oroszországot.
Hangsúlyozta, Ukrajna „bizonyos sikereket” ért el a dróntámadásokkal szemben. „De ez veszélyes technológia, amelyet meg kell állítani” – fogalmazott.

„Egy ideje próbálunk nukleáris megállapodást kötni Iránnal, hogy biztonságosabb hellyé tegyük a világot, és most az oroszok segítségére sietnek, és ezzel kevésbé biztonságos hellyé teszik a világot” - mondta Pelosi.

(Kiemelt kép: Nancy Pelosi amerikai házelnök sajtótájékoztatót tart Zágrábban, 2022. október 24-én. Fotó: Stipe Majić / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.