Amerikai szenátorok érkezhetnek Tajvanra, Kína nem boldog

Peking szerint Nancy Pelosi Tajvanra látogatása után mindez csak olaj a tűzre.

2022. augusztus 15., 12:37

Szerző:

Caj Jing-ven, Tajvan elnöke hétfőn fogadta azt az amerikai kongresszusi delegációt, amely rövid időn belül immár a harmadik küldöttség Washingtonból, és amely miatt várhatóan tovább tart a feszült viszony az Egyesült Államok és Kína között.

Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök múlt heti látogatása minden idők legkomolyabb tiltakozását váltotta ki Kínából, amely válaszul nagyszabású éles hadgyakorlatot tartott közvetlen utána Tajvan közelében.

Hétfőn a legújabb amerikai látogatás miatt Kína többfegyvernemi készültségi gyakorlatot tartott a sziget körül.

A mostani delegáció vezetője, Ed Markey szenátor szóvivője közölte: a kétnapos úttal szeretnék „megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről”, valamint „elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban”.

A kommunista vezetésű Kína úgy tekint Tajvanra, mint saját tartományára, amelyet egyesíteni kell az anyaországgal, akár erőszakkal is - ennek folytán az amerikai részről érkező támogatást hevesen ellenzik. Bár Washington hivatalosan csak a Kínai Népköztársaságot ismeri el, az „egy Kína - két rendszer” elv alapján támogatja Tajvant, mint szövetségest és az ottani demokratikus rendszer fennmaradását.

A kormányzó kínai kommunista párt angol nyelvű lapja, a Global Times szerint az Egyesült Államok ismét provokációkkal akadályozza a feszültség enyhülését. Washingtonban viszont másképp látják a helyzetet, Pelosi például azt mondta: „Nem fogjuk hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant”.

(Kiemelt kép: Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Kongresszusának demokrata házelnöke meglepetés-látogatást tett Tajvanon, ahol Caj Jing-ven államelnökkel is találkozott 2022. augusztus 3-án. Fotó: Tajvani Elnöki Hivatal / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.