Nagyszabású dróntámadás érte Ukrajnát az éjszaka

Negyvennégy drónt küldött Ukrajnára Oroszország.

2023. szeptember 28., 10:58

Szerző:

Az ukrán légierő csütörtökön közölte, hogy az orosz erők által kilőtt 44 Shaheíd-típusú drónból 34-et megsemmisített az ukrán légvédelem. Emellett hat felderítő drónt is elfogtak – közölte a Guardian és CNN nyomán a 24.hu

Natalija Gumenjuk, az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a Fekete-tenger partvidékén és szárazföld belsejében is fogtak drónokat. Telegram csatornáján így fogalmazott: 

„Oroszország nem enged a nyomásból, ezért új taktikát alkalmaz”.

A támadások a teljes déli irányt lefedték, de Odessza és Mikolajiv térségében működött a légvédelem, ezzel egyidőben Közép-Ukrajnát is támadás érte. 

Az ukrán állami média tájékoztatása szerint az éjszakai dróntámadásban Herszonban egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült, azonban az ukrán hatóságok még nem erősítették meg az információt. Odesszából nem érkeztek jelentések károkról vagy áldozatokról. Mikolajivban infrastrukturális létesítményt támadtak, de senki sem sérült meg. 

Bahmutnál is intenzív a harc

Szerdán erőteljes orosz támadásokat hiúsítottak meg az ukrán csapatok a keleti fronton. A megszállók az elvesztett állásaikat próbálták visszaszerezni Bahmutnál – közölték az ukrán katonai tisztviselők. Az ukrán offenzíva az elmúlt hetekben visszafoglalt két Bahmut közelében fekvő falvat, Andrijivkát és Klicsivkát. Döntően az Azovi-tengerre akarnak kitörni, hogy elvágják a déli földnyelvet és a Krím-félszigetet a Donbassztól, illetve az orosz honi területektől.

(Kimelt képünkön egy drón repül Kijev felett egy támadás során 2022. október 17-én. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)