Kínzás, szexuális erőszak, népirtás Ukrajnában – egyre több bizonyítékot találnak az ENSZ szakértői

A független nemzetközi csoport orosz-ukrán háborúban elkövetett bűncselekményre talált bizonyítékokat, de állítólag sokkal nagyobb az oroszok bűnlajstroma.

2023. szeptember 26., 10:45

Szerző:

További bizonyítékokat találtak az orosz erők által Ukrajnában elkövetett háborús bűnökre – állítja az ENSZ szakértői csoportja. A bűncselekmények között kínzás, szexuális erőszak és civil területek szándékos célba vétele is szerepel – írja az euronews.

A világszervezet Európai Jogi Tanácsának Genfben tartott ülésén az orosz-ukrán háborúban érintett mindkét fél által elkövetett bűncselekményekről volt tanúvallomás, de sokkal több az orosz erők bűntetteiről. 

„Folyamatosan kerülnek elő bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az orosz fegyveres erők háborús bűncselekményeket követnek el Ukrajnában”

– áll a bizottság jelentésében.  Az ENSZ megállapításai szerint az orosz hadsereg széles körben és módszeresen alkalmaz kínzást olyan emberekkel szemben, akiket azzal gyanúsít, hogy az ukrán hadsereg informátorai.

„Egyes esetekben a kínvallatást olyan brutalitással alkalmazták, hogy az áldozat meghalt”

– állítja a jelentés. A bizottság a továbbiakban arra fog törekedni, hogy megállapítsa a kínzás esetei és az ukrán infrastruktúra elleni támadások emberiesség elleni bűncselekményeknek számítanak-e.

„Sajnáljuk, hogy az orosz fegyveres erők továbbra is támadják a védett státuszú polgári és egészségügyi létesítményeket. A bizottság azt is elítéli, hogy a konfliktushoz kapcsolódó szexuális erőszak továbbra is előfordul, ami sérti a nemzetközi humanitárius jogot és az emberi jogokat”  – mondta a szakértői csoport egyik tagja, Vrinda Grover. A bizottság emellett arról számolt be, hogy

Herszon régióban orosz katonák jelentések szerint 19 és 83 év közötti nőket zaklattak, illetve erőszakoskodtak velük. A testület a népirtással kapcsolatos vádakról is beszélt, valamint arról, hogy az orosz média szerepet játszhatott a bűncselekményekre való felbujtásában.

„Arról is beszámoltunk, hogy aggódunk a népirtással kapcsolatos állítások miatt, és hogy tovább vizsgáljuk ezeket a kérdéseket. Ezzel összefüggésben azt is megemlítettük, hogy ennek egyik aspektusa lehet az uszítás kérdése, amely bizonyos orosz médiumoktól származik” – fogalmazott egy másik független szakértő, Erik Mose. Ukrajnát is felszólította a bizottság, hogy tisztázza az orosz hadifoglyok bántalmazásának gyanúját. A vizsgálóbizottság eddig tíz alkalommal látogatott Ukrajnába, bár orosz forrásokhoz többszöri megkeresés ellenére sem fért hozzá. Moszkva nem képviseltette magát az ülésen. Tavaly az ENSZ Közgyűlése az ukrajnai invázióra válaszul kizárta Oroszországot a 47 tagú testületből.

(Kiemelt képünkön: A hatóságok exhumálják az orosz támadások során meghalt civilek holttesteit az ukrajnai Bucsában lévő tömegsírokból 2022. április 11-én. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.