Orosz disszidens: vannak mániákusok, akik élvezik, hogy gyilkolhatnak

Egy orosz disszidens katona beszélt korábbi egységéről, amelyet a bucsai háborús bűnökkel vádolnak. 

2022. december 14., 10:25

Szerző:

Nyikita Csibrin orosz disszidens arról is beszélt a CNN-nek, hogy még mindig emlékszik, katonatársai szökésére, akik állítólag megerőszakoltak két ukrán nőt márciusban Kijevtől északnyugatra, egy bevetés során.

„Futottak, később tudtam meg, hogy erőszakolók. Egy anyát és a lányát erőszakolták meg” 

– mondta Csibrin, aki szerint a parancsnokok csak vállat vontak, miután tudomást szereztek a nemi erőszakról. A nemi erőszakkal vádolt katonákat megverték, de sosem vonták őket felelősségre. „Nem kerültek börtönbe. Szimplán kidobták őket a seregből” – fogalmazott az egykori orosz katona. 

Csibrin az orosz Jakutszk városból származik, elmondása szerint a 64. Motoros Lövészdandárban szolgált, abban a hírhedt orosz katonai egységben, amelyet háborús bűnök elkövetésével vádolnak a Bucsában, Borodjankában és más Kijevtől északra fekvő városokban és falvakban végrehajtott támadás során. Csibrin szeptemberben dezertált az orosz hadseregből, és Fehéroroszországon és Kazahsztánon keresztül Európába menekült. Az ukrán védelmi minisztérium áprilisban háborús bűnösnek minősítette Csibrin dandárjának csapatait, miután az utcán heverő meggyilkolt civileket és  tömegsírokat tártak fel, az orosz erők kivonulását követően.

A CNN által ellenőrzött  katonai dokumentumok szerint parancsnoka Csibrin parancsnoka Azatbek Omurbekov, a 64. Motoros Lövészdandár tisztje volt. A „Bucsa hentesének” nevezett Omurbekovot az Európai Unió és az Egyesült Királyság szankciói is sújtják. Az Egyesült Államok szankció alá vonta a teljes egységet. A Kreml tagadta, hogy köze lenne a bucsai tömeggyilkosságokhoz, azt állította, hogy a felvételek hamisak. Az egész világon felháborodást kiváltó lépésként Vlagyimir Putyin orosz elnök kitüntette és méltatta „hősiességéért” és „merész cselekedeteiért” az érintett egységet.

Csibrin azt mondta, hogy a Kreml által feltételezett hősiességből semmit sem látott, ellenben rengeteg bűncselekmény tanúja volt. Csibrin készen áll tanúskodni is egy nemzetközi büntetőbíróságon. Állítása szerint ő nem volt az elkövetők között. 

A CNN-nek nyilatkozva egy európai országban, ahol menedékjogot kért, részletezett néhány olyan bűncselekményt, amelyről elmondása szerint tanúja volt és beszámolókat hallott, és azt mondta, hogy kész tanúskodni egysége ellen egy nemzetközi büntetőbíróságon. Azt állítja, hogy ő maga nem követett el bűncselekményt. „Gyilkosságoknak nem voltam szemtanúja, de láttam, hogy a nemi erőszakot elkövetőket üldözik az egységem magasabb beosztású tagjai” – mondta Csibrin. 

„Vannak mániákusok, akik élvezik az emberölést, ilyen mániákusok fordultak meg ott”

– mondta egységéről Csibrin, aki lopásokról és fosztogatásokról is beszámolt a CNN-nek. Csibrin szerint Oroszország el fogja veszíteni a háborút, mert nem tiszteli eléggé az emberéletet, miközben az orosz katonák felszerelése nem mérhető össze az ukrán erőkéivel. Csibrin szerint az orosz hadsereg a szovjet időkből származó felszerelésekre támaszkodik az ukrajnai háborúban. „Hülyeség azt gondolni, hogy Oroszország nyerhet, az egész világ Ukrajnát támogatja” – fogalmazott az egykori katona, aki megsebesült Ukrajnában és Oroszországban csak akkor kapott volna megfelelő ellátást, ha aláír egy szerződést, amivel szavatolja visszatérést a háborúba. Csibrin ezt megtagadta, ezt követően menekült először Fehéroroszországba majd közvetítők segítségével Kazahsztánba. 

(Kiemelt kép: Egy, az orosz támadások során megölt civil temetése az ukrajnai Bucsában 2022. április 22-én. Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency via AFP)