Nagy-Britannia is visszahozza a szénerőműveket

Az energiaválság miatt átmenetileg visszaállnak az szénnel való áramtermelésre is.

2022. július 29., 19:52

Szerző:

Nagy-Britannia kormánya elrendelte az angliai széntüzelésű erőművek működési feltételeinek átmeneti enyhítését a téli időszakra - jelentette be a brit környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési minisztérium pénteken.

A tárca közleménye szerint az intézkedés, amelynek révén több erőmű nagyobb kapacitással működhet, az esetlegesen jelentkező energiabiztonsági problémák megoldását szolgálja.

A rendelet október elejétől jövő március végéig lesz hatályos.
Az országban több széntüzelésű erőmű üzemeltetője is a végleges leállásra készült; de a brit kormány, az intézkedés ellenére is szem előtt tartja a 2024-re kitűzött klímavédelmi célokat, miszerint addigra minden széntüzelésű erőművet leállítanak az országban.

A nagy-britanniai National Grid áram-és gázszolgáltató cég csütörtökön közölte: az idei télen előfordulhatnak olyan időszakok, amikor "szűkös lehet az áramellátás", de előreláthatólag ki tudják majd szolgálni az igényeket.

A gáztüzelésű erőművek Nagy-Britannia energiaelőállításának 40 százalékát fedezték tavaly, és gázzal fűtenek a brit otthonok mintegy 80 százalékában.

Nem a szigetország az első, amely hasonló eszközökhöz nyúl, miután Oroszország - feltehetően az Ukrajna ellen indított háborúja által kiváltott nyugati szankciókra válaszul - jelentősen csökkentette a gázszállítást a kontinensre: Németország az elmúlt hetekben jelentette be, hogy több olaj- és széntüzelésű erőművet is újjáéleszt az energiabiztonság érdekében, ugyanakkor a klímavédelmi célkitűzések miatt Berlin is szigorúan ragaszkodik az intézkedés átmeneti jellegéhez.

(Kiemelt kép: A Cotham-i szénerőmű Angliában. Fotó: Oli Scarff / AFP)

 

Tegnap 21:48

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.