Nagy bajban a WHO egyik részlegvezetője

Saját alkalmazottai vádolták meg. 

2022. január 27., 13:00

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi és egykori alkalmazottjai rasszista, etikátlan és sértő viselkedéssel vádolták meg a szervezet nyugat-csendes-óceáni térségért felelős igazgatóját - írta az AP amerikai hírügynökség csütörtökön belső dokumentumokat ismertetve. Az érintett tagadja a vádakat.

A vádakat egy belső panaszlevélben rögzítették októberben, majd a múlt héten újabb elektronikus üzenetben emlékeztették rájuk a WHO vezetését. A levél megírásában több mint harmincan vettek részt, és a szöveg több mint ötven ember tapasztalatát összegezte. A dokumentumok szerint a világszervezet nyugat-csendes-óceáni részlegének székhelyén, Manilában "mérgező a légkör", "módszeresen megfélemlítik" a dolgozókat, és "nyilvánosan megszégyenítik" őket.  A részleget - amely egyebek között Kínát és Japánt is felöleli - a japán Kaszai Takesi vezeti.
 

Az AP-hez eljutottak olyan értekezleteken készült felvételek, amelyeken Kaszai nemzeti hovatartozásuk alapján becsmérlő megjegyzéseket tett alkalmazottjaira. A WHO tizenegy volt és jelenlegi munkatársa megerősítette, hogy Kaszainak rendszeresen voltak rasszista kirohanásai. A megtorlástól való félelem miatt névtelenül nyilatkozó források az e-mailben azt írták: az elmúlt másfél évben több mint ötvenöt kulcsfontosságú szerepet betöltő dolgozó távozott Kaszai durva stílusa miatt. Többségük helyett nem vettek fel új embert. Egy értekezleten Kaszai a levél szeruint megszégyenítette a részleg egyik filippínó munkatársát, és azt kérdezte tőle, hogy azért képtelen-e jó prezentációkat tartani, mert Fülöp-szigeteki nő. Az értesülést a WHO több tisztségviselője megerősítette, akik szem- és fültanúi voltak az esetnek. Kaszai nemzeti hovatartozásuk miatt rendszeresen megalázta a kínai, a Fülöp-szigeteki és a malajziai alkalmazottakat, és többeket megríkatott - tették hozzá.
 

A részlegvezető a vádlók szerint azt is mondta, hogy a koronavírus-járvány azért terjed egyes térségbeli országokban, mert "alacsonyabb rendű kultúrájuk, rasszuk és szocioökonómiai mutatóik miatt hiányoznak belőlük a megfelelő képességek". A panaszlevél szerint Kaszai etikátlan módon érzékeny információkat osztott meg Japánnal. A WHO egyik kutatója az AP-nek azt mondta: az igazgató adatokkal látta el hazáját, hogy a tokiói kormány minél nagyobb politikai előnyt tudjon kovácsolni a térségbeli országoknak adományozandó oltóanyagokból. Kaszai állítólag nyomást gyakorolt a WHO alkalmazottjaira, hogy a nemzetközi oltóanyag-elosztó kezdeményezés (COVAX) adományai helyett a japán szállítmányokat részesítsék előnyben.

A tokiói külügyminisztérium januári adatai szerint Japán 2,5 millió adag vakcinát biztosított a térségbeli országoknak a COVAX-on keresztül, miközben kétoldalú megállapodások keretében 11 millió adag oltóanyagot adományozott el. Az AP-nek küldött levelében Kaszai minden vádat tagadott. Ugyanakkor tájékoztatott: változtatásokra készül annak érdekében, hogy kedvező munkakörnyezetet teremtsen a részleg minden dolgozójának. A WHO genfi székhelye e-mailben azt írta: tisztában van a vádakkal, és figyelemmel követi az eseményeket. Kaszai közleményében aláhúzta: kész maximálisan együttműködni, ha úgy döntenének, hogy kivizsgálják az aggályokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Fabrice Coffrini / AFP)