Már a szőnyeg alá is benéznek munkaerőért Németországban

Németország súlyos munkaerőhiánnyal küzd, a vállalatok mintegy 56%-a számolt be munkaerőhiányról.

2022. augusztus 4., 09:16

Szerző:

A vonatok és repülőgépek késnek vagy törlik a járatokat, mert az állomásokon és a repülőtereken kevés a dolgozó. A Német Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetségének felmérése szerint a vállalatok mintegy 56%-a számolt be munkaerőhiányról. A megkérdezettek szerint a munkaerőhiány az egyik legnagyobb kockázat, amellyel szembe kell nézniük.

A német szövetségi munkaügyi hivatal szerint 122 területen kritikus a munkaerőhiány. A Deutsche Welle tudósítása szerint egy idősek otthonában nyolc hónapig is eltarthat, mire betöltenek egy álláshelyet. Az építőiparban erre fél évet kell várni. Németországban jelenleg több mint 1,7 millió állás szabad.

„Meglehetősen drámai helyzetben vagyunk, amelyet már régen előre láttunk” 

– mondta Herbert Brücker, a nürnbergi Foglalkoztatáskutató Intézet (IAB) professzora.

Németország évente mintegy 350 000 munkaképes korú embert veszít el, mivel a Baby Boomer generáció nyugdíjba vonul, és nem áll rendelkezésre elég fiatal, hogy betöltse a helyüket. Munkaügyi szakértők szerint 2035-re hétmillióval kevesebb munkavállaló lesz a munkaerőpiacon.

Míg egykor Németország az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalókra támaszkodhatott a hazai hiány pótlására, Brücker szerint ez a forrás kezd elapadni, ugyanis egyre több uniós ország jövedelme közelít a németéhez.

Egy 2020-ban elfogadott törvénynek ösztönöznie kellett volna 400 000 külföldi munkavállalót, hogy Németországba jöjjenek és ott is maradjanak, viszont ez az első évben csak 30 ezer embert vonzott. A német kormány most ezt a törvényt akarja megreformálni, amelynek főbb pontjait szeptemberben ismertetik. A javasolt változtatások között szerepel a munkaerőpiac megnyitása a szerződéssel rendelkezők előtt, még akkor is, ha nincs elismert bizonyítványuk az adott munkára. Nancy Faeser belügyminiszter és Hubertus Heil munkaügyi miniszter azt mondta, hogy a német munkáltatók ezután segíthetnék munkavállalóikat a szükséges képzés megszerzésében.

(Kiemelt kép: Utasok várakoznak a check-in pult előtt a kölni bonni repülőtéren 2022. július 3-án. Munkaügyi viták és munkaerőhiány miatt a repülőtereken nagy számban fordulnak elő járattörlések és késések. Fotó: Mesut Zeyrek / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)