Működnek a szankciók – 14 hónapos mélyponton a Gazprom profitja

A szankciók többek között arra késztették Oroszországot, hogy olcsón értékesítse olaját az ázsiai piacokon. 

2022. szeptember 14., 10:50

Szerző:

Oroszország energiabevételei a legalacsonyabb szintre kerültek augusztusban az elmúlt több mint egy év viszonylatában, ennek elsődleges oka, hogy beérni látszanak az országgal szembeni nyugati szankciók. Az Oroszországgal szembeni szankciók ugyanis arra késztették a Kremlt, hogy kedvezményes árú olajat adjon el, illetve csökkentse az Európába érkező gáz mennyiségét. 

Annak hatására, hogy több európai ország is megtagadta az orosz olaj vásárlását, Moszkva kénytelen hatalmas árengedménnyel eladni azt az ázsiai piacokon. Augusztusban még rekordmagasan emelkedtek az gázárak Európában, de az orosz költségvetésben kisebb részt kitevő gázilleték nem tudta teljes mértékben ellensúlyozni az alacsonyabb olajbevételeket. A Gazprom az idei nyár során jelentősen csökkentette az Európába irányuló gázszállítást, miközben a szankciókat okolta a forgalomkorlátozásért. 

A pénzügyminisztérium hétfőn közzétett adatai szerint Oroszország olaj- és gázbevételei, amelyek az ország költségvetésének több mint egyharmadát teszik ki, 671,9 milliárd rubelre (11,1 milliárd dollárra) csökkentek a múlt hónapban, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb érték. Ez csaknem 13%-os csökkenés júliushoz képest, mindemellett  3,4%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbi bevételekhez képest, annak ellenére, hogy eközben az uráli nyersolaj ára közel 10%-ot emelkedett, írja a Bloomberg.

Az orosz államkasszára újabb csapást mérhet, ha a tervezett ársapkát bevezetik az orosz kőolaj- és olajtermékekre. Putyin azt ígérte, hogy az ársapkát bevezető országokba irányuló exportot le fogja állítani. Az ársapkák bevezetése várhatóan csak tovább csökkenti majd majd az orosz kőolaj világpiaci árát, azok számára is, akik még hajlandóak megvásárolni azt. 

Az orosz pénzügyminisztérium beszámolója szerint Oroszország augusztusi olaj- és gázbevételeinek csökkenése az adófizetési szabályoknak köszönhető. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.