A kormány szerint drámai a műtrágyahelyzet

A magyar kormány szerint az európai szankciók miatt állnak le műtrágyagyárak.

2022. szeptember 8., 11:39

Szerző:

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „drámai az európai műtrágyahiány”. Mint mondta: a teljes európai műtrágyaipar válságban van, a legtöbb gyár már leállította telephelyeit vagy csökkentette a termelést. 

Brüsszel a hibááás

A miniszter emlékeztetett: a műtrágyagyártás egyik legfontosabb költsége a földgáz ára, ezért az Európai Unió szankciós politikája viszi fel a műtrágya árát. Gulyás Gergely szerint érdemes alternatívákat keresni, mert ma nincs remény, hogy megfizethető áron szerezzünk be műtrágyát.

(Kiemelt kép: Kombájnnal aratják a búzát Somberek határában 2018. június 12-én. A szokottnál korábban indul a betakarítás az országban, a búza és az árpatermés várhatóan elmarad a tavalyitól, kukoricából és napraforgóból viszont akár rekordtermés is lehet. MTI Fotó: Sóki Tamás)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.